Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ομόφωνο "όχι" στον χρυσό από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Σε μια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τη 1.20 το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ομόφωνα απέρριψε την πρόταση της εταιρείας "Χρυσωρυχεία Θράκης" και έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα προς την κεντρική κυβέρνηση. Οι επιστημονικοί φορείς που στήριξαν το έργο της διανομαρχιακής επιτροπής κατέρριψαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα της εταιρείας και ανέδειξαν τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η επένδυση αυτή για το περιβάλλον και τον τόπο.

Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι παριστάμενοι άκουσαν τον Παναγιώτη Παρασκευόπουλο εκ μέρους του ΤΕΕ Θράκης να αποδομεί τα επιχειρήματα της εταιρείας και να στέλνει στα σκουπίδια την ΜΠΕ. Άλλωστε, αν ποτέ γίνει αυτή η επένδυση της καταστροφής του περιβάλλοντος, ποιος θα κληθεί να καταβάλει το κόστος της αποκατάστασης που φτάνει σύμφωνα με τη ΜΠΕ τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ; Η νομοθεσία ορίζει πως είναι συμβατική υποχρέωση της εταιρείας. Αλλά, όπως είπαν και οι επιστήμονες που στήριξαν το "όχι στον χρυσό", η χώρα μας έχει πικρή εμπειρία από αποκαταστάσεις. Και αυτό είναι ένα μόνο δείγμα των όσων θα υποστεί η περιοχή από μια επένδυση χρυσού.
Ο μόνος που είχε διαφορετική άποψη από τους δημοτικούς συμβούλους ήταν ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος τάχθηκε επί της ουσίας υπέρ της επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: