Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δέλτα του Νίγηρα: Ένας αγρότης εναντιώθηκε στη Shell και νίκησε

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell, ένας από τους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων και τη μόλυνση των υδάτων στο Δέλτα του Νίγηρα, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο της Χάγης. Οι κατηγορίες αφορούν μια σειρά από διαρροές πετρελαίου που κατέστρεψαν την κοινότητα Ikot Ada Udo το 2007.


“Η αδιαφορία της Shell για τη ζωή των κοινοτήτων και τις επιπτώσεις που υφίστανται από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα είναι πρωτοφανής”, αναφέρει ο Nnimmo Bassey, μέλος του ΔΣ του Global Greengrants Fund και υπεύθυνος της οργάνωσης Friends of the Earth για την περιοχή.  “Η πετρελαιοκηλίδα στην Ikot Ada Udo κράτησε για μήνες. Είναι απλό και δίκαιο η Shell να είναι υπόλογη για αυτό το έγκλημα”, σημείωσε.
Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν μια ομάδα ακτιβιστών από αγροτικές αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, με την υποστήριξη οικολογικών οργανώσεων, ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου.
Ένα χρόνο αργότερα, τέσσερις αγρότες με την στήριξη των τοπικών αγροτικών κοινοτήτων και των οικολογικών οργανώσεων προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας δικαίωση για την καταστροφή της περιοχής. Τελικά μόνο ο ένας από τους τέσσερις αγρότες δικαιώθηκε, καθώς το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε πως οι υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις διαρροής οφείλονταν σε σαμποτάζ στους αγωγούς, σύμφωνα με το Reuters.
“Οι αγωγοί πετρελαίου ήταν σάπιοι και δεν υπήρξε κανένα σαμποτάζ”, αναφέρει ο Nnimmo Bassey. “Εδώ η απόφαση δίνει ένα πάτημα στη Shell που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον”, προσθέτει.
Ωστόσο οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως η απόφαση αποτελεί ένα κρίσιμο “πρώτο βήμα” ενάντια στις πολυεθνικές που καταστρέφουν περιοχές παγκοσμίως.
Το Δέλτα του Νίγηρα
Το Δέλτα του Νίγηρα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο υδροβιότοπο στον κόσμο, αλλά και μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη λόγω της άντλησης πετρελαίου. Από το Δέλτα του Νίγηρα επιβιώνουν σύμφωνα με την Global Greengrants Fund περίπου 30 εκ. άνθρωποι, ωστόσο κάθε χρόνο καταγράφονται πετρελαιοκηλίδες αντίστοιχου μεγέθους αυτής που είχε προκληθεί από τη διαρροή του τάνκερ “Exxon Valdez”.
Μόνο στην περιοχή Ogoni” στο Δέλτα του Νίγηρα ο καθαρισμός των υδάτων από τις διαρροές πετρελαίου θα κοστίσει τουλάχιστον 1 δις δολάρια και θα χρειαστούν πάνω από 25 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: