Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τομές και μεταρρυθμίσεις για μια δημοκρατική Αυτοδιοίκηση


Την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετήσει πληρέστερα τους πολίτες, αλλά και να λειτουργήσει ως θεσμός πραγματικά δημοκρατικός, επεσήμαναν οι ομιλητές της θεματικής "Διοίκηση, Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση", στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο transform!europe. Στη συζήτηση πήραν μέρος οι Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Θοδωρής Δρίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Αλφέιντουρ Ινγκαντότιρ, πρώην υπουργός Υγείας στην Ισλανδία, και Κέρστιν Κάισερ, βουλευτής του Ντι Λίνκε στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.
 
Στην αποψινή τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη θεματική με τιτλο "Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη", η οποία θα διεξαχθεί στο θέατρο "Ακροπόλ" (Ιπποκράτους 9-11), με ώρα έναρξης τις 6 μ.μ.
"Στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο", τόνισε η Ρένα Δούρου. Και πρόσθεσε: "Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εργάστηκαν διαχρονικά με ζέση ώστε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης να μείνουν αδύναμοι και ανεπαρκείς, χωρίς τη δυνατότητα να δίνουν άμεσα, αποτελεσματικά και με αυτοτέλεια λύσεις στα προβλήματα των πολιτών".
Η Ρ. Δούρου τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται "να δώσει νέα πνοή σε μια Αυτοδιοίκηση που να είναι αντάξια του ονόματός της. Να αποδείξει ότι δεν είναι μονόδρομος η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η γραφειοκρατία". Συμπλήρωσε δε πως "είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι ότι εμείς, όχι μόνοι μας, ως φορείς μιας αλάνθαστης αλήθειας, αλλά με τη στήριξη ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πράγματι σε κύτταρο δημοκρατίας".
"Ο δήμος και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, εντοπίζοντας επί του πεδίου τις ανάγκες, τις παραγωγικές δυνατότητες και τους πόρους μιας περιοχής, κινητοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και διαμορφώνοντας τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες", τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Αναφερόμενος στο σχέδιό του για την πόλη των Αθηνών, τόνισε πως "είμαστε αντίθετοι στο μοντέλο δημοτικής αρχής που φροντίζει μόνο τη βιτρίνα της πόλης, ενώ οι χώροι της καθημερινότητας των πολλών ανθρώπων παραμένουν υποβαθμισμένοι, που διαχειρίζεται τη φτώχεια με υποτυπώδη προγράμματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που αποκλείει συστηματικά τους πολίτες από την εξουσία". Και πρόσθεσε: "Εμείς, ως Αριστερά, προτείνουμε το όραμα μιας πόλης με αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής και δημοκρατία".
Οι πόλεις δεν είναι απλώς άθροισμα δρόμων, αποτελούν ιστορικές ενότητες, οι οποίες χρειάζονται μια ισχυρή δημοτική αρχή που θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών, τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ασκώντας κριτική στον "Καλλικράτη", επεσήμανε πως οι 13 διοικητικές περιφέρειες συγκροτήθηκαν με τρόπο που δεν σέβεται την ιστορικότητα των γεωγραφικών ενοτήτων, αλλά με κριτήρια κομματοκεντρικά. Επιπλέον, τόνισε πως ο "Καλλικράτης" πρέπει να ανατραπεί και πως οι δήμοι θα πρέπει να ανακτήσουν ρόλο και θεσμική βαρύτητα, ως ο κατεξοχήν θεσμός που βρίσκεται στο πλάι του πολίτη.
Ο Πειραιάς είναι πόλη που έχει συγκροτηθεί γύρω από το λιμάνι, επεσήμανε, λιμάνι το οποίο διοικούνταν από τον δήμο. Κατά τη διαδικασία του περάσματός του στα χέρια των οργανωμένων συμφερόντων, το λιμάνι βαθμιαία αποκόπηκε από την πόλη, σημείωσε, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί επί της πόλης σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο Πειραιάς έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοτική αρχή που θα διεκδικήσει αποφασιστικά τον έλεγχο του λιμανιού.
Στον θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων αναφέρθηκε η Αλφέιντουρ Ινγκαντότιρ, θεσμό που θέσπισε η αριστερή κυβέρνηση της Ισλανδίας προκειμένου να ενισχύσει την άμεση δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.
Τέλος, η Κέρστιν Κάισερ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, στο οποίο το Ντι Λίνκε και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: