H περίπτωση του Πεδίου του Άρεως είναι, ίσως, η πλέον χαρακτηριστική της νοοτροπίας που ζει και βασιλεύει στη χώρα µας. Ένα κόσµηµα στην «καρδιά» της πόλης, µια «πολυτέλεια», όπως είναι πλέον σήµερα 277 στρέµµατα πρασίνου, καταστρέφεται συστηµατικά, αφού πρώτα διατέθηκαν περισσότερα από 9 εκατοµµύρια ευρώ για την ανάπλασή του.
Το Άλσος, όπως το λένε εδώ και δεκαετίες οι περίοικοι, φαίνεται ότι δεν το θέλει κανείς… Αν και απέχει µόλις ένα και κάτι χιλιόµετρα από το δηµαρχείο της Αθήνας, ο δήµος δεν επιδίωξε ποτέ να αναλάβει τη διαχείρισή του, λες και πρόκειται για απόβλητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Πεδίον του Άρεως και όλες οι γύρω περιοχές αγνοήθηκαν παντελώς!
Έτσι το Άλσος 17 µήνες µετά την κατά το ήµισυ παράδοσή του σε Αθηναίους και µη, καταστρέφεται, ρηµάζει, την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Αττικής αµήχανη προσπαθεί να ξεµπερδέψει µε τις νέες «καλλικρατικές» δοµές, να καταλάβει τι έργο παρέλαβε και τι είδους συµφωνίες έχουν γίνει σε προγενέστερο χρόνο µε τον εργολάβο.
Συντρίμμια και θρύψαλα
Το έργο της ανάπλασης έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 9.150.000 ευρώ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Παραδόθηκε το μεγαλύτερο μέρος του, έπειτα από καθυστέρηση ετών, τον Σεπτέμβριο του 2010 με τη λογική ότι οι πολίτες θα μπορούν να το απολαμβάνουν την ίδια ώρα που ο εργολάβος θα συνεχίζει την ολοκλήρωσή του.
Το τραγικό, όμως, είναι ότι 17 μήνες μετά ούτε οι εργασίες συνεχίζονται ούτε η συντήρησή του είναι επαρκής, με αποτέλεσμα το πάρκο να καταστρέφεται και τα 9 εκατομμύρια των πολιτών να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Την κατάσταση διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο Γιώργος Δημαράς, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων: «Περπάτησα πρόσφατα το Πεδίον του Άρεως και διαπίστωσα ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι δυστυχώς άσχημη, τα έργα ανάπλασης υποτίθεται ότι έχουν τελειώσει, όμως το πάρκο μοιάζει ημιτελές και παρατημένο.
Οι τουαλέτες δεν λειτουργούν, όπως παραπονιούνται οι περίοικοι, και οι χημικές που τοποθετήθηκαν προσωρινά μυρίζουν και δεν χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να βρομίζει το περιβάλλον. Τα δέντρα, οι θάμνοι και το πράσινο αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς φροντίδα. Οι μεγάλοι φοίνικες ξεραίνονται από κάποια ασθένεια, ενώ έχει ψηφιστεί κονδύλιο για την προστασία τους».
Το τμήμα του έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί είναι το γνωστό ως «κέντρο Οικονομίδη», για το οποίο οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος κατόπιν εορτής διαπίστωσε στατικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί στην προμελέτη, με αποτέλεσμα να ζητά αναθεώρηση των μελετών του έργου.
Παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί και δοθεί στο κοινό η είσοδος επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, ενώ στο κενό χάσκουν και τα δυο κιόσκια που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική οδό από το άγαλμα του Κωνσταντίνου και στο κεντρικό σιντριβάνι.
Φτου κι απ’ την αρχή
Την ευθύνη για τη διαχείριση του Πεδίου του Άρεως είχε η καταργημένη, πλέον, υπερνομαρχία Αττικής και σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Όπως μας επισήμανε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, τώρα οι υπηρεσίες έβγαλαν άκρη με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί και ξεκαθάρισαν τις υποχρεώσεις του εργολάβου. Επίσης με σημαντική καθυστέρηση, σχεδόν έναν χρόνο μετά, προχωρά και η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για να συνεχιστούν οι εργασίες σε κάποια κτήρια που βρίσκονται εντός του πάρκου. Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται και το κέντρο Green Park, που τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού του. Η εκτίμηση της κ. Παπαδημητρίου - Τσάτσου είναι ότι σε δυο μήνες θα μπορέσει το έργο της ανάπλασης να ολοκληρωθεί και να μπουν σε νέα βάση οι όροι και προϋποθέσεις για τη συντήρησή του.
Όπως μας υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς, η αντιπεριφερειάρχης όντως βρέθηκε απέναντι σε εμπλοκή με τους εργολάβους και σε συμβάσεις με προβληματικές εργοληπτικές εταιρείες και όντως προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στο πλαίσιο του νόμου και των αρμοδιοτήτων της. Το πρόβλημα, όμως, όπως μας επισήμανε, «δεν λύνεται και η αιτία είναι κατά τη γνώμη μου η γενική αποδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, που εκτείνεται και στην Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι θέμα αριθμού δημοσίων υπαλλήλων – και με διπλάσιους υπαλλήλους το πάρκο έτσι θα ήταν –, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία των κρατικών μηχανισμών κάνει αναποτελεσματικό το όλο σύστημα».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η στάση του Δήμου Αθηναίων, που έχει επιδείξει παντελή αδιαφορία ακόμα και για τη μερική συμμετοχή του στη διαχείριση του πάρκου, εάν και βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης και μάλιστα στις υποβαθμισμένες ή υπό υποβάθμιση συνοικίες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου