Σάββατο 14 Απριλίου 2012

MOnuMENTA: Να χαρακτηρισθεί διατηρητέο λόγω ιστορικής αξίας

Υπογραφές συγκεντρώνει η MOnuMENTA για τον χαρακτηρισμό του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στη συνέχεια του Πάρκου Ελευθερίας, ενός μοναδικού μνημειακού συνόλου λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής και κοινωνικής του αξίας ως διατηρητέου.

Δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας. Κτήρια και αιωνόβια δέντρα δημιουργούν μια πραγματική όαση στην πυκνοδομημένη περιοχή.
Η ΜOnuMENTA, όπως και άλλοι φορείς, προσπαθεί για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου τόσο του συνόλου των κτηρίων όσο και του περιβάλλοντος χώρου τους. Το 2009 ζήτησε τον χαρακτηρισμό του από το υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 2010 προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού ΥΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη που χαρακτήρισε διατηρητέα 7 από τα 14 κτήρια. Σε λίγες ημέρες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ θα εξετάσει τον χαρακτηρισμό ή μη του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
"Οι υπογραφές για τη διάσωσή του θα κατατεθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για να ενισχυθεί η θέση μας για χαρακτηρισμό του συνόλου" υπογραμμίζει η Κίνηση. Οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν στο ιστολόγιο http://savepr401.wordpress.com, όπου γράφετε το όνομά σας και αφήνετε, αν θέλετε, κι ένα σχόλιο ή κατευθείαν στο http://www.PetitionOnline.com/001Mon/petition.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια: