Της ΤΑΝΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ο
Κ.Χ., καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συγκλονίστηκε από τις μεγάλες
πυρκαγιές του 2007 και - αντίθετα απ' ό,τι συνήθως- αποφάσισε να αναλάβει
δράση. Να κάνει ό,τι μπορεί ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί. Ξεκίνησε λοιπόν
τη διαδικασία ώστε να ζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για έρευνα
που αφορούσε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και τα κατάφερε να εξασφαλίσει
χρήματα από το πρόγραμμα LIFE.
Στόχος του προγράμματος είναι η
εγκατάσταση ενός συστήματος που δείχνει προς τα πού θα κατευθυνθεί η φωτιά μέσα
στο επόμενο δεκάλεπτο. Η πληροφορία μεταδίδεται αυτόματα μέσω κινητού τηλεφώνου
ή συστήματος στο Ιντερνετ και επιτρέπει τον άμεσο σχεδιασμό για την κατάσβεση
της πυρκαγιάς.Ο Κ.Χ. και η ομάδα του επέλεξαν δύο περιοχές για την εφαρμογή του προγράμματος. Τον Γράμμο στην Ελλάδα και το όρος Τρόοδος στην Κύπρο, έτσι ώστε το σύστημα να δοκιμαστεί σε διαφορετικές συνθήκες.
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος στην Κύπρο. Στην Ελλάδα; Δεν έχει ακόμα εγκριθεί... Ο Κ.Χ. έχει μείνει άναυδος από αυτή την εξέλιξη. Είχε ακούσει για την ελληνική γραφειοκρατία και κωλυσιεργία, αλλά δεν περίμενε ότι θα συναντούσε τόσες δυσκολίες.
Η έκπληξη όμως ήταν διπλή, γιατί από την άλλη στην Κύπρο «σκοτώθηκαν» να τον εξυπηρετήσουν. Μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου επικοινώνησε μαζί του όταν πληροφορήθηκαν από την Ε.Ε. ότι είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση. Μου είπαν, «θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε γι' αυτό που θα κάνετε και θα σας παρέχουμε ό,τι βοήθεια χρειαστείτε».
Από την άλλη στην Ελλάδα: «Είχαν εγκριθεί τα χρήματα και επί οκτώ μήνες έψαχνα να βρω σε ποιον έπρεπε να απευθυνθώ. Και πάντα ξεκίναγα την επικοινωνία μου λέγοντας ότι έχω πάρει ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ και θέλω να σας το χαρίσω. Ακόμα δεν έχω βρει κάποιον να του το εξηγήσω».
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Κ.Χ. μίλησε με μια «υπεύθυνη» που αρνήθηκε να τον βοηθήσει, εκφράζοντας αντιρρήσεις επί της αρμοδιότητάς του να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Και γιατί να το κάνεις εσύ και όχι το ΤΕΙ της περιοχής; Και πού βρήκες τα λεφτά; Και γιατί τα έδωσαν σε σένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», ήταν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει.
Δεν θεωρώ διόλου απίθανο τα επόμενα χρόνια κάποιος να ανακαλύψει το «φοβερό σύστημα» που εφαρμόζει η Κύπρος και να αναρωτηθεί με ειλικρινή απορία γιατί η Ελλάδα δεν το έχει.
Η παραπάνω ιστορία είναι πραγματική και τα στοιχεία των εμπλεκομένων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Απλώς δεν καταγράφονται για να μη χαθεί το κεντρικό νόημα της ιστορίας. Το οποίο είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλύτερα αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου