Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σύννεφα αντανάκλασης για τη σωτηρία της Γης

Νέα Υόρκη 
Τεχνητά δάση, καθρέφτες στο Διάστημα, διασπορά σιδήρου στη θάλασσα, τεχνητές εκρήξεις ηφαιστείων είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχει ρίξει στο τραπέζι ο τομέας της γεωμηχανικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη Γη. Αμερικανός επιστήμονας προσθέτει στη λίστα μια νέα ιδέα. Τη δημιουργία τεχνητών νεφών που θα αντανακλούν το ηλιακό φως και δεν θα του επιτρέπουν να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα σε βαθμό τέτοιο που να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.


Θαλάσσιοι ψεκασμοί
Ο Ρομπ Γουντ καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της δημιουργίας τεχνητών νεφών που θα αντανακλούν το ηλιακό φως. Σύμφωνα με τον Γουντ η δημιουργία αυτών των τεχνητών νεφών θα γίνεται με αυτόνομα (μη επανδρωμένα) σκάφη που θα πλέουν στους ωκεανούς κινούμενα με αιολική ενέργεια.
Στα σκάφη αυτά θα είναι τοποθετημένοι μεγάλοι σωλήνες μέσα από τους οποίους θα εκτοξεύεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θαλασσινό νερό. Σύμφωνα με τον επιστήμονα η σύσταση του θαλασσινού νερού και ειδικά το αλάτι θα προκαλεί τη δημιουργία νεφών αυξημένης λευκότητας τα οποία θα μπορούν να αντανακλούν το μεγαλύτερο μέρος του εισερχόμενου ηλιακού φωτός.
Αυτό όπως πιστεύει ο Γουντ θα έχει ευεργετικές συνέπειες όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στη Γη. Οπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επαναστατικές προτάσεις της γεωμηχανικής είναι βέβαιο ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πιθανότατα και κάποιες παρενέργειες από τη δημιουργία των τεχνητών νεφών.
Ο Γουντ δεν παραγνωρίζει ότι η ιδέα της δημιουργίας τεχνητών νεφών είναι πολύ «προωθημένη» αλλά τονίζει ότι αξίζει τον κόπο να την εξετάσουμε και προτείνει να γίνουν κάποια σχετικά πειράματα. Η μελέτη του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions of the Royal Society».

Δεν υπάρχουν σχόλια: