Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές φαίνεται πως βοήθησαν τους πρώτους ανθρώπους να κάνουν σημαντικά πολιτιστικά άλματα. Μια νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ συνδέει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Homo Sapiens εμφανίζεται στη Νότια Αφρική στη μέση της Λίθινης Εποχής, που διήρκεσε περίπου σε ένα διάστημα μεταξύ 280.000 και 30.000 χρόνων πριν.
Μερικά από τα πρώτα δείγματα ανθρώπινου πολιτισμού και τεχνολογίας έχουν βρεθεί στη Νότια Αφρική. Σημαντικές καινοτομίες κατά την ανθρώπινη εξέλιξη σημειώθηκαν πριν από περίπου 71.000 χρόνια, αλλά και σε μια άλλη περίοδο το διάστημα πριν από 64.000 έως 59.000 χρόνια.
Μεταξύ αυτών των καινοτομιών περιλαμβάνεται η πρώτη χρήση συμβόλων σε τοιχογραφίες, που συνδέονται με τη γλωσσική εξέλιξη, η κατασκευή και χρήση λίθινων εργαλείων, αλλά και η κατασκευή των πρώτων κοσμημάτων.
«Αποδεικνύεται για πρώτη φορά πως αυτές οι περίοδοι των καινοτομιών συνδέονται με απότομες αλλαγές κλίματος», τονίζει ο Martin Ziegler του πανεπιστημίου του Κάρντιφ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτές τις περιόδους στη Νότια Αφρική επικρατούσε ένα υγρό κλίμα, ενώ την ίδια στιγμή σε μεγάλα τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής επικρατούσε ξηρασία. Η Νότια Αφρική ενδέχεται να αποτελούσε μια όαση για τους πρώτους ανθρώπους».
Ο Martin Ziegler και η επιστημονική του ομάδα μελέτησαν το κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή τα τελευταία 100.000 χρόνια εξετάζοντας θαλάσσια ιζήματα ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής. «Μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να συγκρίνουμε το ιστορικό αρχείο της ανθρώπινης εξέλιξης με το αρχείο της κλιματικής αλλαγής κατά την ίδια περίοδο. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων», δήλωσε.
Πηγή TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου