Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Αποχωρώ» διότι «διαφωνώ» (θα σας πω όμως αργότερα το γιατί)…

Γράφει ο Βασίλης Δημητριάδης – Σύμβουλος της Δημοτικής ενότητας Γέρακα – Διευθυντής της ΦΩΝΗΣ του Γέρακα

Και ξαφνικά… εγένετο φως!
 
Και ξαφνικά όσοι μέχρι χθες σε έβριζαν, ξαφνικά σε αγαπάνε, και όσοι σε αγαπούσαν, ξαφνικά σε βρίζουν… Ένας κύκλος η ζωή μας… ιδιαίτερα η πολιτική για κάποιους έχει καταντήσει… σβούρα. Είτε αριστερόστροφη, είτε δεξιόστροφη, σβούρα πάντως. 



Δεν θα σταθώ μόνο στις πρόσφατες παραιτήσεις, θεωρώ η συγκεκριμένη στιγμή ταυτόχρονα με την ανακήρυξη συνδυασμών αποτυπώνει τις προθέσεις των παραιτούμενων ξεκάθαρα. Τα έχω ξαναζήσει αυτά. Λίγος παραπάνω ντόρος, “το καημένο το παιδί τι τράβαγε εκεί μέσα”, “επανάσταση λαέ να φύγει ο κακός «ο…Γερακιώτης δήμαρχος» όπως τον παρουσιάζουν (τροφοδοτώντας ανόητους τοπικισμούς μόνο και μόνο για να θωρακίσουν από πίσω τα “ψήφαλάκια» τους). Ο δήμαρχος που αποδόμησε μετά από δεκαετίες τα στεγανά κυκλώματα του πρώην δήμου Παλλήνης, με κίνδυνο να βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά τοπικιστικών αντιθέσεων. Και βρέθηκε, κυρίως από εκείνους που του προσέφεραν αρχικά τη στήριξή τους απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που κατάγγελαν παλαιότερα και τώρα… αποφάσισαν να βαδίσουν μαζί του.
Σταθερότητα πολιτικών απόψεων και πολιτική αξιοπρέπεια πρώτα απ΄ όλα!
Θα ξεκαθαρίσουμε πως τουλάχιστον από αυτή την εφημερίδα, από τον ιστορικότερο εν ενεργεία φορέα του Γέρακα δεν αφήσαμε ποτέ να εκφραστούν και να διολισθήσουμε σε τοπικιστικού χαρακτήρα αντιθέσεις, αντίθετα κάναμε τα πάντα να τις αμβλύνουμε όπου υπήρχαν. Και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.
1Παρόλα αυτά όμως το τοπικιστικό είναι ένα ζήτημα που κάποιους βολεύει. Κάποιους που πάνω από όλα βάζουν την πολιτική τους επιβίωση και την επαναφορά του ίδιου και απαράλλακτου συστήματος εξουσίας με τους ίδιους πλέον μέσα! Ένα σύστημα που ευθύνεται στο ακέραιο για την καταστροφική στασιμότητα δεκαετιών και την ομηρεία μίας ιστορικής δημοτικής ενότητας που έδωσε το όνομά της στον νέο Δήμο.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά θυμίζοντας σας τα εξής: Δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή παραιτήθηκαν, υπηρέτησαν την πρώην παράταξή τους από διοικητικές θέσεις Προέδρου και Αντιδημάρχου. Ο πρώτος παραιτήθηκε με μετά από απαίτηση του Δημάρχου στη μέση της θητείας του. Ο Δεύτερος δεν θυμάμαι να εξέφρασε ποτέ κάποια διαφορετική άποψη, είτε σαν αντιδήμαρχος είτε σαν απλό μέλος και σκέφτομαι να ρίξω και μία ματιά στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, αν μπορεί και κάποιος να βοηθήσει… ευπρόσδεκτος! 
DHMARXOS KANTZAΤο τρίτο πρώην στέλεχος, της παράταξης Ζούτσου, η Μαρία η Λεβαντή, (κατά την άποψή μου το μόνο τα τρία που αξίζει την πολιτική μου εκτίμηση αφού είναι και το μόνο που παρουσίασε ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία για την απόφασή της, όπως και με την τοποθέτησή της σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την Κεραία του Σταυρού). Δεν υπηρέτησε σε καμία διοικητική θέση. Προφανώς και διαφωνώ πλήρως με την επιχειρηματολογία της, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο και ελπίζω πως θα την αναθεωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις όλων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και μπορεί ο κάθε συμπολίτης μας να τις κρίνει και να τις “διαβάσει πίσω από το χαρτί” όπως έλεγε παλιά ο Γιάννης Παπαδογεωργάκης.
KANTZA2Είναι άραγε λοιπόν κακός Δήμαρχος ο Θανάσης Ζούτσος τα τρία αυτά πρώτα χρόνια του νέου Δήμου; Δεν έκανε έργο; Δεν υπήρχαν αντιξοότητες και εμπόδια όπως το σημαντικότερο, η στέρηση 4,2 εκ ευρώ στο ζήτημα της REDs με ευθύνη προηγούμενων διοικήσεων που “φρέναραν” την ανάπτυξη του νέου Δήμου σε σημαντικό βαθμό; Παρόλα αυτά οι οδοποιϊες, η πεζοδρόμηση, οι αποχετεύσεις ομβρίων και η εξέλιξη και απεμπλοκή της αποχέτευσης λυμάτων από την μοίρα ΟΛΗΣ της ανατολικής Αττικής, σε αυτά δεν υπήρξε πρόοδος; Στο ζήτημα του σχεδίου πόλης σε καμιά δεκαριά πολεοδομικές ενότητες δεν υπήρξε πρόοδος;
Γιατί… μέχρι χθες θα θυμίσω πως το απέκρυβαν ή το αμφισβητούσαν οι… τέως αντιπολιτευόμενοι! Τώρα όμως βλέπω να αποτελεί… σημαία του αποχωρήσαντα επίδοξου επικεφαλής της νέας παράταξης και θα ξαναζεσταθεί χωρίς πουθενά να αναφέρεται ότι έγινε έγινε με εντολή και συνεχή επίβλεψη Ζούτσου!
9Η μήπως ο Δήμαρχος δεν είχε λόγο, επειδή ήταν… ισχυρές προσωπικότητες οι υφιστάμενοί του και τον ξεπερνούσαν; Ας είμαστε σοβαροί όμως.
Δεν θέλω να φανώ κουραστικός, όμως ποιος άλλος δήμος στην Ελλάδα της τάξεως των 80.000 κατοίκων έχει εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς πόρους ποσά πάνω από 120 εκ. ευρώ;
IMG_4907Δεν θα γράψω για τις εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιφρονήθηκαν από την πλειοψηφία των αιρετών, δεν θα γράψω για την δημιουργία δικτύου θεσμών αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής. Ήταν ένα χρέος προς την κοινωνία μας και θεωρώ πως κανείς δεν θα έκλεινε τα μάτια.
Είναι άραγε χαρακτηριστικές οι εικόνες μερικών σκουπιδιών που δεν μαζεύτηκαν στην ολοκαίνουρια πλατεία του ιστορικού κέντρου της Παλλήνης από τη συνολική εικόνα της; Γιατί αυτά είναι τα επιχειρήματα που βλέπουμε στο διαδίκτυο τελευταία. Πλήρης απαξίωση της διανοητικής ικανότητας των πολιτών!
IMG_4910Δικά σας τα συμπεράσματα.
Η χειρότερη κατηγορία που θα μπορούσε κανείς να μου προσάψει, και γενικά να προσάψει σε ένα πολιτικό, είναι πως υποτιμά την νοημοσύνη των συμπολιτών του!
0Πιστέψτε με αγαπητοί μου συμπολίτες μου είναι τελείως αδιάφορο από ποια θέση θα κληθώ στο μέλλον να προσφέρω στην κοινωνία και αν κληθώ. Ποτέ δεν αξίωσα οτιδήποτε και έχω το κεφάλι μου ψηλά για να μπορώ να εκφέρω δημόσια την άποψή μου. Όμως αυτό ενδεχόμενα να “χαλάει την πιάτσα” αλλά δεν με νοιάζει. Το ίδιο μου κάνει είτε καθίσω στο σπίτι μου είτε είμαι ενεργός οπουδήποτε. Και τόσο καιρό όσο και αν προσπάθησαν οι διάφοροι καλοθελητές να με θίξουν βρήκαν μπροστά τους τοίχο και εκτέθηκαν.
6Με αυτό το εφόδιο λοιπόν θα ξεκαθαρίσω πως θα λέω την άποψή μου όπως και να έχει και θα κάνω αυτό που πιστεύω.
Ειδικά στο ζήτημα της διοίκησης του νέου κοινού μας Δήμου, είμαι και απόλυτα σίγουρος πως ο αγώνας που ξεκίνησε το 2010 είναι από τους πιο σημαντικούς της ζωής μου και πρέπει να το τον προστατεύσω. Και ξεκινώ να το κάνω αδιαφορώντας για το “πολιτικό” μου μέλλον γιατί ποτέ δεν το έβαλα πάνω από την ίδια μου την ψυχή! Έτσι λοιπόν είναι προφανές πως ανανεώνω δημόσια την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του Θανάση Ζούτσου. Όσο για τους φίλους που επέλεγαν άλλο δρόμο και θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση, θα κριθούν από τους συμπολίτες μας, δημοκρατικά και όπως αρμόζει.
Υ/Γ Γιατί άραγε να είναι σημαντικό ζήτημα η αποχώρηση κάποιων μελών από μία παράταξη και όχι από κάποια άλλη; Θυμίζω τις ανεξαρτητοποιήσεις στην μείζονα μειοψηφία, κατά τη διάρκεια μάλιστα της θητείας αυτού του Δημοτικού συμβουλίου. Μήπως είναι περισσότερες; Ακόμα αποτελεί μοναδική περίπτωση στα χρονικά να διαγράφεται ο… επικεφαλής μιας παράταξης (και δεν είναι κρίση αυτό). Θεωρώ πως δικαίως έγινε αυτό αλλά δεν αφορά εμένα. Επισημαίνω όμως πως η κυοφορούμενη παράταξη…. θα έχει αρκετή δόση παρελθόντος εντός της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: