Στο σπίτι θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους χιλιάδες οικογένειες καθώς το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων. Περίπου 25.000 με 30.000 παιδιά εκτιμάται πως θα βρεθούν στον αέρα με τη νέα σχολική περίοδο, σύμφωνα και με την πορεία κατάθεσης των αιτήσεων στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του προγράμματος, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων που είχαν πρωτοκολληθεί μέχρι χθες - καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων - στην ΕΕΤΑΑ, είχαν φτάσει περί τις 60.000. Πρόκειται για αριθμό που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε πάνω από 75.000 παιδιά, δεδομένου ότι πολλές αιτήσεις από οικογένειες αφορούν περισσότερα του ενός παιδιού.
ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Οπως μάλιστα επισημαίνεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ), Σίμο Δανιηλίδη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 80.000 αιτήσεις από γονείς προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά τη νέα σχολική περίοδο περίπου 100.000 παιδιά. Τα τελικά νούμερα αναμένεται να αποτυπωθούν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα ανοιχθεί το σύνολο των φακέλων που έφτασαν έως χθες στην ΕΕΤΑΑ.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός πως οι προβλεπόμενες θέσεις του προγράμματος ανέρχονται σε περισσότερες από 89.600, τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για την επιχορήγηση της δωρεάν φιλοξενίας - περί τα 160 εκατ. ευρώ - δεν αναμένεται να καλύψουν παρά μόνον 62.000 παιδιά. Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί και ο κ. Δανιηλίδης, θα μείνουν εκτός σταθμών τουλάχιστον 25.000 παιδιά.
Πέραν της χρηματοδότησης, αγκάθι παραμένει και το γεγονός πως συχνά σε ορισμένες περιοχές παραμένουν αδιάθετες θέσεις ενώ σε άλλες καταγράφεται υπερπληθώρα αιτήσεων. «Αυτό συμβαίνει είτε επειδή σε μια περιφέρεια είναι μικρότερος ο αριθμός των ενδιαφερομένων από τις θέσεις που έχουν προβλεφθεί ή γιατί ακόμη και εντός της ίδιας περιφέρειας κάποιοι παιδικοί σταθμοί είναι πιο δημοφιλείς και συγκεντρώνουν περισσότερες αιτήσεις» σημειωνόταν.
Ετσι, για παράδειγμα, ενώ κατά την προηγούμενη χρονιά είχαν προβλεφθεί 96.105 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, τελικώς φιλοξενήθηκαν για τους λόγους αυτούς περίπου 72.000 παιδιά. Αιτία συχνά αποτελεί και η λανθασμένη συμπλήρωση των αιτήσεων από τους ίδιους τους γονείς, καθώς συχνά αναγράφουν μία μόνον επιλογή χωρίς να δώσουν δεύτερη ή τρίτη εναλλακτική σε περίπτωση μη δυνατότητας να φιλοξενηθεί το παιδί τους στην πρώτη.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται πάντως να βρεθεί λύση για την κάλυψη έστω και μέρους του αριθμού των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους βάσει των κριτηρίων που θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στους σταθμούς, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών.
«Οι συζητήσεις με τα υπουργεία είναι σε καλό κλίμα» σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των αιτήσεων «περιμένουμε να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη και να δούμε από ποιους κωδικούς αριθμούς, από ποια υπόλοιπα που λιμνάζουν μπορούν να μεταφερθούν τα ποσά που είναι απαραίτητα».
ΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 2013. Μισθωτοί και άνεργοι ήταν οι γονείς που ωφελήθηκαν το 2013 από το πρόγραμμα δωρεάν υπαγωγής των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, το 41,4% ήταν μισθωτοί και το 36,3% άνεργοι, ενώ σε ποσοστό 12,1% δήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι εκτός πρωτογενούς τομέα και 7% αυτοαπασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, προκύπτει πως το 10,7% των ωφελουμένων δήλωσε εισόδημα πάνω από 26.000 ευρώ, γεγονός που πρακτικά συνεπάγεται πως με τα νέα κριτήρια όπου το εισοδηματικό πλαφόν έπεσε στα 27.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά, δεν έχουν καν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα - ποσοστό 94% - ήταν ηλικίας 25 έως 44 ετών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ta nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου