Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Παιδικοί σταθμοί: Λεφτά υπάρχουν ... θέσεις δεν υπάρχουν

Πιέσεις για την κατάργηση του οριζόντιου κουρέματος του 30% των προσφερόμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) ασκεί πλέον η ΚΕΔΕ, βάζοντας τον επόμενο στόχο για την χρονιά 2015-2016, παρότι αυτές τις μέρες τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης, Κ. Ασκούνης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σ. Δανιηλίδης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξασφάλιση 40 εκατ. ευρώ επιπλέον, με τους διαθέσιμους πόρους να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ για 89.000 εγκεκριμένες προσφερόμενες θέσεις, που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ.



Υπάρχουν 200 εκατ. ευρώ αλλά μόνο για 89.000 θέσεις

"Ήδη οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ξεπερνούν τις 105.000. Έγινε ένα "κούρεμα" των θέσεων και γι' αυτό έχουμε 89.000 θέσεις", σημείωσε χθες (ρ/σ 9.84) ο Κ. Ασκούνης, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του προβλήματος. Αντίστοιχα, ο Σ. Δανιηλίδης υπενθυμίζοντας τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, που προσδιόριζαν ότι οι φετινές αιτήσεις για επιδοτούμενες θέσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 σημείωσε ότι "εάν δεν υπήρχε το οριζόντιο κούρεμα του 30%, που για πρώτη φορά φέτος επιβλήθηκε, οι προσφερόμενες θέσεις θα ήταν πάνω από 100.000, άρα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 100% των αιτήσεων" και σημείωσε: "Παρότι μπορεί να υπάρχουν χρήματα, τώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε περισσότερες από τις 89.000 θέσεις".

Ποιοι γονείς δεν μπορούν να "αποκτήσουν" μια θέση για τα παιδιά τους

Οι επιπτώσεις του οριζόντιου κουρέματος έχουν σημαντικές επιπτώσεις για πολλές φτωχές οικογένειες, αφού με βάση τις καταμετρημένες αιτήσεις, που αφορούν σε 115.000 βρέφη και νήπια περί τα 26.000 μένουν εκτός επιδοτούμενων θέσεων και οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώσουν στην καλύτερη περίπτωση τροφεία, που ετησίως κυμαίνονται στα 3.500 ευρώ ανά βρέφος και στα 2.800 ευρώ ανά νήπιο. Ακόμη κι αν από τη σύζευξη αιτήσεων και προσφερόμενων θέσεων, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των παιδιών που μένει εκτός, είναι μικρότερος, το οριζόντιο κούρεμα αναδεικνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν πολλές οικογένειες. Να σημειωθεί ότι στους δικαιούχους, που δεν έχουν πρόσβαση σε επιδοτούμενες θέσεις για τα παιδιά τους, δεν είναι μόνο δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι (ή περίπτωση που ένας από τους δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι), συμβοηθούντα μέλη σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όσοι δεν πληρούν τυπικά κριτήρια ανεργίας, αλλά και όσοι έχουν δηλώσει περιορισμένη προτίμηση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό στον δήμο τους ή όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι λίγες.

Μόλις 660 οι επιδοτούμενες θέσεις στον Δήμο Αθηναίων

Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο 64.262 διαθέσιμων επιδοτούμενων θέσεων σε σύνολο 1.839 δομών ενταγμένων στο ΕΣΠΑ σε 262 δήμους, οι δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρουν 19.800 θέσεις, ενώ οι αντίστοιχες στην Αττική, είναι μόλις 15.900 εκ των οποίων οι 660, που άνοιξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. Ενώ, ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη διατηρεί 693. Τις 990 αγγίζει ο Δήμος Φυλής. Ενώ ο Δήμος Ν. Σμύρνης διατηρεί 290 θέσεις, αλλά καμία δεν προβλέπεται για βρέφη. Σε κάθε περίπτωση, η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων από το 2010 και έπειτα αναδεικνύει την ανάγκη για πιστοποίηση όλο και περισσότερων δομών για την στατικότητα του κτηρίου, την προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, την πυρασφάλεια, την πιστοποίηση της ποιότητας του εξοπλισμού στα μαγειρεία, ώστε να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

Ανοικτό ερώτημα η συνέχιση της χρηματοδότησης μετά το 2015

Παρότι η εξασφάλιση των 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη 89.000 επιδοτούμενων θέσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ανοικτό παραμένει το ερώτημα πώς θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, με την ΚΕΔΕ να πιέζει για ένταξη των κοινωνικών δομών στο νέο ΕΣΠΑ. Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος έσπευσε να δηλώσει χθες (Mega) πως: "Από τη σχολική χρονιά 2015-2016 δεν σταματάει το πρόγραμμα, αλλά επειδή τα χρήματα (σ.σ.: από το ΕΣΠΑ) θα μειώνονται, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πώς το κράτος θα εξασφαλίσει πόρους". Ενώ ο Σ. Δανιηλίδης κάνοντας ένα βήμα παραπέρα τόνισε ότι: "Ο επόμενος στόχος είναι από το φθινόπωρο να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά εντάσσοντας τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε διασφαλισμένη βιωσιμότητα αυτών των δομών έως το 2022".

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτο να μην εξασφαλίζονται θέσεις για όλα τα παιδιά

"Η μνημονιακή πολιτική που έχει συρρικνώσει τους πόρους στους δήμους, παράλληλα με τη γενικότερη υποβάθμιση της Παιδείας, έχει οδηγήσει σε αδυναμία εξασφάλισης θέσεων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός απαράδεκτο για τις μέρες που ζούμε", επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, "αδιανόητο λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, να μην έχουν εξασφαλιστεί θέσεις για όλα τα παιδιά". Σε αυτό το πνεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι "η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών σταθμών οφείλει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση χωρίς αυτό το κρίσιμο θέμα να αποτελεί μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλιστούν απρόσκοπτα όλες οι θέσεις".

ΚΚΕ: Να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών

"Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, δεν μπορεί να κρύψει ότι στην πραγματικότητα χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών", σημειώνει το ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια. Επίσης ζητεί να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς, να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Πηγή Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: