Δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας στις επικρίσεις της Διοίκησης της ΚΕΔΕ για την μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στο σημερινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Συνεδρίαση την ίδια ώρα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.


Ο Δ. Μάρδας απέδωσε την κυβερνητική αυτή απόφαση της ΠΝΠ στην «τρύπα» των 550 εκ. ευρώ που κληρονόμησε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου και στην- με προσκόμματα- υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην ΤτΕ τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και υποσχέθηκε επιστροφή των αποθεματικών στους ΟΤΑ.
Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, αφού οι δήμοι αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Έντονα επικριτικός ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έκανε λόγο για ακύρωση του αυτοδιοίκητου.
Διαφοροποίηση Μπουτάρη, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα στη στάση της ΚΕΔΕ: "Η κυβένρηση κάνει μια προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το λούκι, την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα".
Για αφαίμαξη ακόμη και των ταμείων των δήμων και περιφερειών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του κρατικού ταμείου και να μην κηρυχθεί γενικευμένη στάση πληρωμών, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία. Θέμα αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θέτει το ΠΑΣΟΚ.