Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πωλείται η Βίλα Καζούλλη


Στα µέσα Νοεµβρίου το πόρισµα του κτηµατοµεσιτικού γραφείου στο οποίο ανατέθηκε απευθείας µελέτη αποτίµησης

Δέκα χιλιάδες ευρώ δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) στη Savills Hellas (το ελληνικό γραφείο της διεθνούς κτηµατοµεσιτικής εταιρείας Savills) για να αποτιµήσει την αξία της Βίλας Καζούλλη και να προτείνει λύσεις για την πώλησή της. Στις 29 Σεπτεµβρίου ο πρόεδρος του Πράσινου Ταµείου κ. Κωνσταντίνος Σερράος υπέγραψε απόφαση για απευθείας ανάθεση της µελέτης στη συγκεκριµένη εταιρεία. Σε αυτήν διακρίνεται η βιασύνη της κυβέρνησης να έχει γρήγορα στα χέρια της τα αποτελέσµατα καθώς µοναδικός όρος είναι η µελέτη να ολοκληρωθεί εντός 35 ηµερών από την υπογραφή της σύµβασης. Ο ανάδοχος την υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε στα µέσα Νοεµβρίου αναµένεται να έχει παραδώσει το πόρισµά του. Η βίλα φιλοξενεί σήµερα το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και είχε αναπαλαιωθεί µε κοινοτικούς πόρους την περίοδο 1996-1998 επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη.

«Το κτίριο ήταν κηρυγµένο διατηρητέο και το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ το αγόρασε από το ΙΚΑ στο οποίο ανήκε µε σκοπό την ανακαίνισή του» λέει στο «Βήµα» ο τότε υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε κ. Κ. Λαλιώτης. Την περίοδο εκείνη οι πολίτες και ο ∆ήµος Κηφισιάς είχαν ξεσηκωθεί διότι είχαν κυκλοφορήσει φήµες ότι το ΙΚΑ σκόπευε να δώσει την έκταση σε ιδιώτες προκειµένου να τη µετατρέψουν σε εµπορικό κέντρο. Τελικά αγοράστηκε από το ΥΠΕΧΩ∆Ε αντί δύο δισεκατοµµυρίων δραχµών.

«Η βίλα κατέρρεε και έπρεπε να σωθεί. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σηµείο αναφοράς για τα βόρεια προάστια και έχει γίνει υποδειγµατική αναστήλωση» επισηµαίνει ο πρώην υπουργός αποφεύγοντας να σχολιάσει την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ, κατά τις επιταγές του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος, να βγάλει στο σφυρί ένα από τα πιο αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Κηφισιάς.

Η ιστορική αποκατάσταση του κτιρίου της Βίλας Καζούλλη, καθώς και η διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των επτά στρεµµάτων, ολοκληρώθηκαν το 1998. Σήµερα εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ η αξιοποίησή της. Σύµφωνα µε την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η απευθείας ανάθεση δαπάνης ποσού 9.840 ευρώ στην κτηµατοµεσιτική εταιρεία θα βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισµού εξόδων του Πράσινου Ταµείου για το 2011.

Η ενδεχόµενη πώληση του ιστορικού κτιρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον ∆ήµο Κηφισιάς, ο οποίος απαιτεί να του παραχωρηθεί η κυριότητα της Βίλας Καζούλλη ώστε να ελαφρυνθεί το κράτος από το βάρος της συντήρησης. Η πρόταση ανήκει στον δήµαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη και έγινε οµόφωνα αποδεκτή από το δηµοτικό συµβούλιο. «Δεν είµαστε αφελείς. Γνωρίζουµε ότι είναι ανέφικτο να την πάρουµε δωρεάν» τονίζει ο δήµαρχος.

Μάλιστα ο κ. Χιωτάκης αναφέρεται σε Κηφισιώτες αλλά και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κηφισιάς οι οποίοι έχουν σε πρώτη φάση εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συνεισφέρουν οικονοµικά στην αγορά της βίλας ώστε να µετατραπεί σε χώρο πολιτισµού. «Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και κάτοικος Κηφισιάς, δεν συζητεί µε τον δήµο, παρ’ ότι έχω ζητήσει εδώ και καιρό ραντεβού µαζί του. Κάνω έκκληση στον υπουργό να κάτσει µαζί µας στο τραπέζι προτού πάει σε άλλους επενδυτές» λέει ο δήµαρχος Κηφισιάς.

Το αίτηµα του δήµου δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από το 1985. Σε συγκέντρωση των κατοίκων ο τότε δήµαρχος Κηφισιάς είχε καταγγείλει την αδιαφορία του ΙΚΑ και επεσήµανε την καταστροφή αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων από την κατά καιρούς παραχώρηση της έπαυλης σε κινηµατογραφικά συνεργεία. Την εικοσαετία 1965-1985 εκλάπησαν από τη βίλα ψηφιδωτά, το αλεξικέραυνο, οι θυρεοί, τα ξυλόγλυπτα, αγάλµατα του Φιλιππότη και το πέτρινο τζάκι, γκρεµίστηκαν τα εσωτερικά χωρίσµατα και βάφτηκαν οι τοίχοι για τις ανάγκες κάποιου σίριαλ. Η στέγη είχε καταρρεύσει και είχαν διαβρωθεί δάπεδα και επιχρίσµατα.

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Από τον Φιλιππότη στις ταινίες και στα σίριαλ

Η έπαυλη, αναγεννησιακού χαρακτήρα µε κλασικιστικές αρχές, χτίστηκε το 1902 από άγνωστο αρχιτέκτονα της εποχής, πιθανώς αλλοδαπό, και ήταν ιδιοκτησία του µεγαλεµπόρου της Αλεξάνδρειας Νικολάου Καζούλλη. Ο Καζούλλης ήταν µαικήνας µε αδυναµία στα έργα του γλύπτη Δηµήτρη Φιλιππότη και η βίλα του είχε µετατραπεί σε γλυπτοθήκη. Ηµέρες δόξας και µεγαλείου ωστόσο γνώρισε όταν η βίλα περιήλθε στην κατοχή της κόρης του Ιωάννας Καζούλλη και του συζύγου της αιγυπτιώτη αρχαιολόγου Αριστόφρονα . Στα δωµάτιά της φιλοξενήθηκαν βασιλιάδες, όπως ο Γεώργιος Α’ και ο Φαρούκ , αλλά και πολλοί διανοούµενοι.

Η βίλα όµως γνώρισε και σκοτεινές ηµέρες. Κατά την περίοδο της Κατοχής χρησιµοποιήθηκε από τους Γερµανούς ως φρουραρχείο των Ες Ες και µετά ως νοσοκοµείο γερµανών αξιωµατικών. Αργότερα µετατράπηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυµατιών (παλιό ΚΑΤ) και την περίοδο 1953-1955 έγινε κέντρο περίθαλψης των σεισµοπαθών του Ιονίου. Το ΙΚΑ απέκτησε την έπαυλη το 1964, έπειτα από δηµοπρασία, από τους κληρονόµους της Ιωάννας Καζούλλη.

Το 1970 στους χώρους της γυρίζεται η κινηµατογραφική ταινία του Νίκου Φώσκολου «Υπολοχαγός Νατάσα». Τελικά το 1976 το υπουργείο Πολιτισµού χαρακτηρίζει το κτίριο διατηρητέο και τρία χρόνια αργότερα το οικόπεδο που το περιβάλλει ως «χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Τότε, το 1979, γίνονται τα πρώτα σχέδια συντήρησης από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Πικιώνη, στα οποία βασίστηκαν και τα έργα συντήρησης που υλοποιήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα από το ΥΠΕΧΩ∆Ε. Μάλιστα τα δύο λιοντάρια του Πικιώνη τα οποία είχαν «χαθεί» για χρόνια µετά την αποκατάσταση εντοπίστηκαν σε µια αποθήκη του ΙΚΑ και επανατοποθετήθηκαν στη βίλα. Σήµερα η έπαυλη ανέρχεται σε 2.500 τ.µ., αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα – δύο υπόγεια, ισόγειο και δώµα – και το οικόπεδό της είναι 7.850 τ.µ.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: