Σκουπιδοτενεκέδες ανεπιθύμητων χρήσεων αντί της διαφύλαξης των περιαστικών ζωνών ως ανάσας στα όρια των πόλεων δημιουργεί το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος "Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης" του ΥΠΕΚΑ ανατρέποντας βασικούς κανόνες του σχεδιασμού.
Ταυτόχρονα υποβαθμίζει τις περιοχές γενικής κατοικίας προσθέτοντας περισσότερες χρήσεις κάθε είδους, υπονομεύει τον χαρακτήρα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων καθώς επιτρέπει εστιατόρια, αλλά και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Κατακερματίζει τους εκτός σχεδίου ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου καθώς επιτρέπει από κοινωφελείς λειτουργίες (κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές πολιτιστικές εγκαταστάσεις, περίθαλψη) έως χωματερές και σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητοδρόμων.
Αλλά ούτε οι περιοχές υψηλής προστασίας (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, παραποτάμιες ζώνες, ιστορικοί τόποι) μένουν αλώβητες.
"Είναι δυνατόν να επιτρέπονται κατηγορίες χρήσεων", όπως εγκαταστάσεις μαζικών μεταφορών, αστικών υποδομών, νεκροταφεία, αλλά και πίστες αγώνων αυτοκινήτων. Έμπλεος υπερηφάνειας ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης, σε συνέντευξη Τύπου, χθες, παρουσίασε τις επί τα χείρω αλλαγές ως μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και ως βάση "δημιουργίας ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων για την προσέλκυση επενδύσεων".
Η τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης του 1987 φαίνεται να υπαγορεύεται από αιτήματα ιδιωτών. Π.χ. η χρήση "περίθαλψη" (χώροι - κτήρια για κλινικές, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) εξαπλώνεται παντού, από τις περιοχές γενικής κατοικίας έως τις περιοχές πολεοδομικών κέντρων. Επιπλέον πρόκειται για μια άλλη επιχείρηση νομιμοποίησης παράνομων χρήσεων και με τη βούλα του ΣτΕ και δημιουργίας τετελεσμένων.
Αναλυτικότερα στις περιαστικές ζώνες ή "ζώνες αστικών επιβαρύνσεων", κατά το σχέδιο, μπορούν να εγκατασταθούν από υπεραγορές και πολυκαταστήματα μέχρι εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης, έως τη λειτουργία τουριστικής κατοικίας. Στις περιοχές γενικής κατοικίας, εκεί όπου ζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στα αστικά κέντρα, αντί να περιορισθούν οι χρήσεις ώστε να τονωθεί η κατοικία, προστίθενται υπεραγορές και πολυκαταστήματα μέχρι 800 τετραγωνικά, τα κτήρια ειδικής εκπαίδευσης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και χώροι περίθαλψης.
Στις δύο τελευταίες χρήσεις δίδεται μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης 2.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ "επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή οικοδομικά τετράγωνα για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών".
Αλλά και στα επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης σε περιοχή γενικής κατοικίας δίδεται μεγάλη συνολική επιφάνεια δόμησης, 600 τ.μ. ανά οικόπεδο. Επιπλέον, στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει το περιεχόμενο των ειδικών κατηγοριών χρήσεων, ως επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης απαριθμούνται 45 δραστηριότητες, ανάμεσά τους και η έκδοση και εκτύπωση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, κατασκευής κουφωμάτων από αλουμίνιο, σιδηρουργεία.
Ως κοινόχρηστοι χώροι στο σχέδιο Π.Δ. περιγράφονται "οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, άλση, πράσινο και παιδικές χαρές". Επιτρέπονται "περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής αν προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο", όπως και η κατασκευή υπόγειων χώρων "εφόσον προβλέπεται από τον σχεδιασμό" γενικώς (ταιριάζει γάντι με την απόπειρα στο Πρώτο Νεκροταφείο, παρά τον αγώνα των κατοίκων).
Στα χωριά, όπου "δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός χρήσεων", μπορεί να αυξηθεί καθ' υπέρβαση η κτισμένη επιφάνεια παρότι προσδιορίζεται σε 600 τ.μ. για πολιτιστικές εγκαταστάσεις, 300 τ.μ. για εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες στα 600 τ.μ., ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις στα 600 τ.μ. Η υπερδόμηση αφορά "χρήσεις που συνδέονται με προβολή, προώθηση και επεξεργασία προϊόντων τοπικής προέλευσης ή εγκατάσταση χρήσεων που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος".
Οι περιοχές αμιγούς κατοικίας διατηρούνται, ενώ προστίθεται νέα κατηγορία, αυτή της αποκλειστικής κατοικίας (π.χ. Ψυχικό). Εδώ ο κ. Σηφουνάκης επικαλέστηκε το περιβαλλοντικό κεκτημένο ορισμένων περιοχών που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις. Για τις κατηγορίες χρήσεων γης των παραγωγικών δραστηριοτήτων το νέο Π.Δ. προσαρμόζεται σε ψηφισθέντα νομοσχέδια άλλων υπουργείων, με τα οποία βάζουν ταφόπλακα σε κάθε έννοια σχεδιασμού.
Έτσι, εκτός από τις περιοχές βιομηχανίας και χονδρεμπορίου, ο κατάλογος διευρύνεται με νέες χρήσεις, όπως οι περιοχές Επιχειρηματικού Πάρκου (Ν. 3882/11), Τεχνολογικού Πάρκου και Εμπορευματικών Κέντρων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης κατά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Στην κατηγορία Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα κέντρα μεταφόρτωσης απορριμμάτων και οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών, όπως και οι χωματερές - ΧΥΤΑ. Και αυτά όταν έως το 2012 οι χωματερές πρέπει να κλείσουν σε συμμόρφωση με καταδίκη του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ κατά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ εφεξής θα υφίστανται μόνον χώροι επεξεργασίας υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Το σχέδιο Π.Δ. θα δοθεί για διαβούλευση μόνον για 10 ημέρες.
Πηγή http://www.avgi.gr/StartPageAction.action
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου