Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μερτύρης Παναγιώτης: Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται πρόσωπα « άφθαρτα» που θα θελήσουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και δεν θα αντιμετωπίσουν τους δήμους ως εφαλτήριο για την ικανοποίηση προσωπικών τους φιλοδοξιών


Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014 αναδεικνύονται ως η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, κυρίως λόγω του νέου εκλογικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με αυτόν, το μεγαλύτερο προτέρημα για τους υποψήφιους που θα κατέλθουν στην εκλογική αρένα θεωρείται η αποδέσμευσή τους από τους κομματικούς μηχανισμούς, μιας και έχει καταστεί σαφές από πλήθος ερευνών της κοινής γνώμης ότι οι πολίτες αναζητούν νέα πρόσωπα, αποδεσμευμένα από κομματικές ταυτότητες. 

Πρόσωπα « άφθαρτα» που θα θελήσουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και δεν θα αντιμετωπίσουν τους δήμους ως εφαλτήριο για την ικανοποίηση προσωπικών τους φιλοδοξιών. 

Το δίλημμα «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» φαίνεται ότι δεν συγκινεί πια γιατί οι πολίτες αναζητούν πολιτικούς ικανούς να δώσουν πρακτικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα, όπως η ανεργία, η καθαριότητα, η διαφθορά, το κυκλοφοριακό, η εγκληματικότητα αλλά και ζητήματα παιδείας και υγείας, καθώς οι δήμοι με τον Καλλικράτη απέκτησαν και αυτές τις αρμοδιότητες. 

Με το νέο εκλογικό νόμο ευνοούνται οι προσωπικότητες εκείνες που δεν θα κάνουν « πολιτική» με τους δήμους αλλά θα ασχοληθούν με τα διαχρονικά προβλήματα, έργο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι ΟΤΑ έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές κατά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογή συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου. 

Οι πολίτες, αυτή τη φορά, θα προσέλθουν στις κάλπες με πιο κατασταλαγμένα κριτήρια ψήφου γιατί όλες οι κοινωνίες θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα και θα μπορεί να έρθει σε ρήξη με οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης της. 

Παράλληλα οι πολίτες, με τα διπλά ψηφοδέλτια, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για Δήμαρχο ή Σύμβουλο πρόσωπα που δεν συνυπάρχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο.
Έτσι επιλέγονται οι καλύτεροι και για το αξίωμα του Δημάρχου αλλά και του συμβούλου με γνώμονα πάντα την προσωπικότητα του υποψηφίου και όχι του κοινού ψηφοδελτίου του συνδυασμού.
Ψηφίζονται πρόσωπα και όχι δημοτικοί συνδυασμοί.


Επιπροσθέτως, είναι επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να προστεθεί στο νέο εκλογικό νόμο πρόταση, προκειμένου η εκλογική θητεία των δημάρχων να μην υπερβαίνει τις δύο πενταετίες, για να μην έχουμε το φαινόμενο δημάρχων - επαγγελματιών της πολιτικής, που από ένα χρονικό διάστημα και τούδε δεν έχουν να προσφέρουν νέο όραμα και να καταθέσουν νέες προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά παραμένουν στους δημαρχιακούς θώκους, είτε για να απολαμβάνουν προνόμια, είτε γιατί την βλέπουν ως όχημα για να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση έχει -σε αυτή την δύσκολη συγκυρία- ανάγκη από δυναμικές υποψηφιότητες που προτάσσουν συμμετοχικές διαδικασίες με πρωταγωνιστές τοπικούς φορείς, συλλόγους και ενεργούς πολίτες για το συμφέρον του Δήμου, της πόλης.

Παναγιώτης Μερτύρης
Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: