Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Δήμαρχοι Χαλανδρίου και Αγ. Παρασκευής ενάντια στην ''αξιολόγηση'' και την υποβάθμιση της Τ.Α.

Οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος και Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος, δύο από τους 19 που αντιτάσσονται στην διαδικασία της αξιολόγησης από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την απόλυση 6.500 ανθρώπων και την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησαν το πρωί στο Mega και στον ΣΚΑΙ αντίστοιχα.
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου υποστήριξε «με ποια κριτήρια, το 15% των υπαλλήλων του Δήμου είναι άχρηστο και δεν είναι προβληματικό το 25%, το 40%, ή το 7%. Πρόκειται για μια προκρούστια κλίνη που δεν έχει στόχο πραγματικά να αξιολογήσει τους υπαλλήλους και να βελτιώσει την απαράδεχτη κατάσταση, που υπάρχει στο Δημόσιο και στο Δήμο, αλλά για ένα τρόπο να βγάλουν από το Δημόσιο, τις 6.500 απολύσεις, που έχουν υποσχεθεί μέχρι τέλους του χρόνου».


«Πώς θα αξιολογήσουμε κάποιον που μαζεύει σκουπίδια, με τους τόνους που κουβαλάει;» σχολίασε τονίζοντας ότι «επιμένουν να διαλύσουν τις ελάχιστες υπηρεσίες του Δήμου, που λειτουργούν».

Άλλο η διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων και άλλο ο έλεγχος για πλαστά δικαιολογητικά

Επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ της διαδικασίας του επανελέγχου των συμβάσεων και του ελέγχου των πλαστών δικαιολογητικών σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες.
«Η διαδικασία ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών είναι σε εξέλιξη και δεν την εμποδίζει κανένας. Οι διευθύνσεις διοικητικού ψάχνουν αυτά τα στοιχεία από το Γενάρη του 2014 και είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζονται τα πλαστά δικαιολογητικά στις τηλεοράσεις,  γιατί επί 30 χρόνια στο Δημόσιο διόριζαν τις γυναίκες τα ανίψια τους, τα ξαδέλφιά τους μέχρι 4ου βαθμού. Αυτή είναι μια διαδικασία που εμείς καταγγέλλουμε και δεν καλύπτουμε.
Διευκρίνισε επίσης ότι: «Η διαδικασία που γίνεται για τον επανέλεγχο των συμβάσεων ανατρέπει το διάταγμα 164 του Παυλόπουλου, το οποίο έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο και το ελεγκτικό συνέδριο, δεν μπορούν άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να εργάζονται με συμβάσεις, θα πρέπει να είναι μόνιμοι. Κάθε φάκελος κάθε υπαλλήλου πήγε στο ΑΣΕΠ ελέγχθηκε επί 1,5 χρόνο και το 2006 μετατράπηκαν οι συμβάσεις. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί να καλύψει τον αριθμό απολύσεων από τα πλαστά δικαιολογητικά και λέει ότι οι συμβάσεις που μετατράπηκαν τότε, πρέπει να αλλάξουμε τα κριτήριά τους».
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου εξήγησε τι ίσχυε μέχρι το 2006 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου απαγορεύονταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τις θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών, κατά συνέπεια γινόντουσαν συνεχώς προσλήψεις συμβασιούχων, οι άνθρωποι αυτοί μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους,  δούλευαν μαύρα. «Μετά τη λήξη της σύμβασής τους συνέχιζαν χωρίς να φαίνονται πουθενά, μέχρι να ανανεωθεί η σύμβασή τους. Για τα μεσοδιαστήματα οι δήμαρχοι θα έδιναν βεβαίωση ότι αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Τυπικά τώρα αυτές οι δηλώσεις των δημάρχων, δεν αντιστοιχούν με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι τυπικά ανακριβείς». Τόνισε όμως ότι «αυτή η ανακρίβεια δεν οφείλεται στους εργαζόμενους» προσθέτοντας ότι: «Ο νόμος του 2004 του Παυλόπουλου ισχύει ή όχι; Οι αποφάσεις του ΣΤΕ, του Αρείου Πάγου ισχύουν ή όχι, ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος;»
Τέλος υποστήριξε ότι «το ΑΣΕΠ έχει όλους τους φακέλους των εργαζομένων και πραγματοποιούσε ελέγχους από το 2004 – 2006». Η απόφαση να μην συμβάλει ο Δήμος Χαλανδρίου στην διαδικασία αυτή του υπουργείου είναι ομόφωνη και από τα δύο δημοτικά συμβούλια, το απερχόμενο και το νυν και ρώτησε κλείνοντας «και τα δύο δημοτικά συμβούλια με τις δύο  δημοτικές συνθέσεις είναι κατακόκκινα;»


Γ. Σταθόπουλος προς τον υπουργό: Με ποια διαδικασία απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι, οι καθαρίστριες από το Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής;

 

«Αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει έλεγχο και έχει στοιχεία για παρανομίες, να το παραπέμψει στην αρμόδια εισαγγελική εξουσία και να ελέγξει, από τον υπουργό, το νομάρχη, τον δήμαρχο, τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου» τόνισε ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος στον ΣΚΑΙ συμπληρώνοντας ότι «ο δημόσιος τομέας διαθέτει σύστημα αξιολόγησης, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά. Ο υπάλληλος είναι που φταίει ή η εξουσία, για το αν γίνονταν σωστά οι διαδικασίες;» Βεβαίως κρύβουν απολύσεις η διαδικασία της αξιολόγησης.
Αναφέρθηκε μάλιστα στους 3 μύθους που αφορούν την «αξιολόγηση» του υπουργείου:
  1. Κανένας δεν καλύπτει τα πλαστά δικαιολογητικά
  2. Μετατροπές συμβάσεων που έχουν νομιμοποιηθεί με το διάταγμα Παυλόπουλου
  3. Αξιολόγηση με το πλαφόν του 15%.
Με αγανάκτηση ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής απηύθυνε τα εξής ερωτήματα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη:
«Με ποια διαδικασία απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και μας έκανε τρεις φορές παραπάνω έξοδα για να λειτουργήσουν τα σχολειά μας, με ποια διαδικασία απέλυσε τους δημοτικούς αστυνόμους, με ποια διαδικασία απέλυσε τις καθαρίστριες, που 1400τ.μ. το δημαρχείο Αγ. Παρασκευής έχει μία καθαρίστρια μόνο να καθαρίζει και καλούμε εθελοντές για να το φροντίσουν . Με ποια διαδικασία δεν μπορούμε να πάρουμε ένα μαραγκό και ένα σιδερά, που δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα πεζοδρόμια της πόλης και πρέπει να πάμε σε εργολαβίες;»
Τέλος επεσήμανε ότι οι δήμαρχοι που αντιδρούν προέρχονται «από όλο το πολιτικό φάσμα» και όπως υπενθύμισε «κανείς δεν έβαλε προσκόμματα, στον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών και πτυχίων».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: