Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ρυθμίσεις για παιδικούς σταθμούς και ΕΝΦΙΑ ζητούν οι Δήμαρχοι

Την ανάγκη να υπάρξει ενότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα, δύσκολη πενταετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης ανοίγοντας σήμερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. «Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο από πλευράς της Πολιτείας, όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την Αυτοδιοίκηση. Αν δεν τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τότε δεν θα πάνε καλά τα πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.


Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν το θέμα της κάλυψης όλων των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, καθώς μετά την ανακοίνωση των θέσεων μεγάλος αριθμός παιδιών μένουν εκτός.
Η ΚΕΔΕ με δεδομένο ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι , καθώς και το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 105.000, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών), ήτοι 89.000 θέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν και νέες – υπάρχουσες – θέσεις για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Για όσα παιδιά και με αυτή τη ρύθμιση, δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», τότε να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός.
Σε ό, τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως ανέκαθεν υποστηρίζει ότι οι επί της ακίνητης περιουσίας επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη μπορούν να εξορθολογιστούν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, με χαμηλό κόστος διαχείρισης και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας.
Ο ΕΝΦΙΑ όπως εφαρμόζεται, δημιούργησε και θα εξακολουθεί να δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο δικαιοσύνης ως προς την εφαρμογή, αλλά προσκρούει ευθέως και σε υφιστάμενες νομικές διατάξεις. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαλλάξει αμέσως τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από την υποχρέωση καταβολής, όπως η Βουλή ψήφισε και ο νόμος 4223 στο άρθρο 3 παρ. β, ορίζει, και να ασχοληθεί σοβαρά με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προωθεί ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 30 δήμους της χώρας που έχουν πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής, να τα αναχρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπουν περίοδο χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής και μειωμένο επιτόκιο.
Με τη ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Ασκούνης θα δοθεί μεγάλη οικονομική ανάσα στους δήμους. Τέλος το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημέρωσε όλους τους δήμους της χώρας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έως και την 31–12-2014.
Ως εκ τούτου σε όσους δήμους εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξόφλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: