Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συνέντευξη του Κ. Πουλάκη: «Με την ΠΝΠ δεν θίγεται η ταμειακή ρευστότητα δήμων και περιφερειών»

Όπως προσθέτει ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών, «Για τις ανάγκες που έχουν, οι δήμοι κάνουν τον προϋπολογισμό τους, τι χρειάζονται για τις μισθοδοσίες, για τα λειτουργικά τους έξοδα, για τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν στο τρέχον χρονικό διάστημα, και αυτά εξαιρούνται από τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εξαιρούνται και αυτά τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».



Στη Βουλή προς κύρωση εισάγεται, σήμερα το απόγευμα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  Ο κ. Πουλάκης τονίζει ότι πρόκειται για πρακτική διεθνώς καθιερωμένη που θα παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντλεί προσωρινά ρευστότητα μέσω εσωτερικού δανεισμού. Διαβεβαιώνει ότι με αυτό τον τρόπο δεν θίγεται η ταμειακή ρευστότητα των δήμων και περιφερειών, ενώ ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που υποστούν κάποια ζημιά προβλέπεται η ολική αποζημίωση από το Δημόσιο. Αναφέρει, ακόμα, ότι η διάρκεια ισχύος της ΠΝΠ θα εξαρτηθεί από την οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.
Τέλος, διαψεύδει τις κατηγορίες ότι η ΠΝΠ υπήρξε αίτημα των δανειστών, λέγοντας ότι αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μπορέσει να περάσει τον χρονικό σκόπελο «σε έναν πόλεμο με αυτούς που σχεδιάζουν την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης με ένα Grexit»
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πουλάκη έχει ως εξής:
Πόσα από τα αποθεματικά των δήμων και των περιφερειών θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση;
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να σας πω ότι το απόγευμα περνάει προς κύρωση από τη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έγινε πριν από δύο μέρες. Αποδεικνύοντας έτσι ότι η κυβέρνηση βρήκε τρόπο για να μπει κανονικά στη διαδικασία του ελληνικού Κοινοβουλίου.
»Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης, αυτή επί της ουσίας δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μια εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ρευστότητας, να αντλήσει βραχυπρόθεσμα μέσω της έκδοσης ρέπος έναντι των διαθεσίμων των ΟΤΑ που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα που χρειάζεται προσωρινά. Αυτή τη στιγμή, με αυτή τη ρύθμιση απλώς μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΟΤΑ από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η έκδοση ρέπος είναι δυνητική για την κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα προς το παρόν. Θα ήθελα να σας πως ότι η διαδικασία αυτή είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είναι εύλογη, αφού η κεντρική κυβέρνηση, το κράτος, αντλεί προσωρινά ρευστότητα μέσω εσωτερικού δανεισμού από τους ίδιους τους φορείς, τους οποίους το ίδιο επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
»Τώρα, επειδή το ζητούμενο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των ΟΤΑ, διασφαλίζονται πλήρως από τη ρύθμιση η οποία γίνεται και μάλιστα και στην υποθετική περίπτωση που οι περιφέρειες ή οι δήμοι υποστούν κάποια ζημιά προβλέπεται ρητά ότι έχουν πλήρως το δικαίωμα της αποζημίωσης, της ολικής αποζημίωσης, από το Δημόσιο. Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι όλη αυτή η ρύθμιση έχει την αξία της στις πολύ κρίσιμες στιγμές τις οποίες ζούμε για την ολική διαπραγμάτευση η οποία πιθανό είναι εντός των προσεχών ημερών να ολοκληρωθεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι συμφέρον και προς τις δύο μεριές.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες διαμαρτύρονται ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούν να καλύπτουν άμεσες ανάγκες, για έργα κ.λπ.
Όχι, έχουν άδικο, διότι ρυθμίζεται ακριβώς το ότι οι οποιεσδήποτε ανάγκες οι οποίες έχουνε, κάνουν τον προϋπολογισμό τους, το τι χρειάζονται για τις μισθοδοσίες, για τα λειτουργικά τους έξοδα, για τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν στο τρέχον χρονικό διάστημα και αυτά εξαιρούνται από τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εξαιρούνται και αυτά τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό ή θα είναι στο διηνεκές;
Είναι ένα προσωρινό μέτρο στις συνθήκες τις οποίες ζούμε.
Είναι προσωρινό, δηλαδή για πόσο περίπου διάστημα θα ισχύει;
Ξέρετε πάρα πολύ καλά το ότι η διαπραγμάτευση, η οριστική της συμφωνία έχει χρονικό ορίζοντα, τελευταία ημερομηνία τις 30 Ιουνίου. Μπορεί να είναι και νωρίτερα, είναι θέμα του πότε θα γίνει μία συμφωνία έτσι όπως σας την περιέγραψα, μία συμφωνία η οποία θα παίρνει υπόψη της και το εκλογικό αποτέλεσμα και ό,τι κόκκινες γραμμές έχει η κυβέρνηση στην πολιτική της, μία συμφωνία η οποία θα είναι, όπως σας είπα, επωφελής και για τις δύο μεριές.
Ορισμένοι λένε ότι αυτό ήταν αίτημα του Βερολίνου ή των θεσμών, ισχύει αυτό;
Όχι. Είναι μία αν θέλετε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μπορέσει να περάσει τον σκόπελο τον χρονικό σε έναν πόλεμο ο οποίος διεξάγεται ανάμεσα σ΄αυτούς που σχεδιάζουν, αν θέλετε, την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης με ένα Grexit, και σ΄ αυτό τον πόλεμο η κυβέρνηση έχει όλα τα όπλα για να μπορέσει να αντισταθεί και συγχρόνως να στηρίξει την κοινωνία, η οποία επί πέντε χρόνια περνάει τη δική της κρίση με τη μνημονιακή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: