Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ναμη γίνει Mall στο Κτήμα Καμπά

Του Δημήτρη ΠΑΡΘΕΝΗ*

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα
κι έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο
(το έγκλημα επαναλαμβάνεται...)

Η αλόγιστη ανάπτυξη που οδήγησε σε καταστροφή την ιερή Αττική Γη είναι λίγο - πολύ γνωστή. Μετά την καταστροφή του Θριασίου Πεδίου, η ψευτοανάπτυξη χτύπησε αλύπητα τον αμπελώνα της Μεσόγειας πεδιάδας: Tο γερμανικό αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός του Μπόμπολα, το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα. Μολαταύτα έμεινε ένα κομμάτι γης -που είχε γίνει αμπελώνας από τον Καμπά το 1875- ίσως για να μπορούμε να νιώθουμε πως η καταστροφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ίσως, για τους πιο ρομαντικούς, για να μπορούμε να ελπίζουμε πως και τα αμπέλια θα μπορούσαν να υπάρξουν ξανά. Δυστυχώς όμως τα θηρία δεν χόρτασαν και φιλοδοξούν να χτίσουν κι άλλο. Αφού προέκυψαν κτήτορες και του Κτήματος Καμπά, ετοιμάζονται να φτιάξουν ένα νέο γιγάντιο εμπορικό κέντρο.

Τι πιο λογικό, αναρωτιέται κανείς, άλλωστε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ανεβαίνει ραγδαία, η πρωτογενής παραγωγή -που θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα- πάει καλά, η μεσαία τάξη των επαγγελματοβιοτεχνών εμπόρων είναι παρασιτική, δεν μας χρειάζεται... Πρέπει να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα The Mall Attica, γιατί όχι; Για να δούμε, όμως, πώς συντελείται το έγκλημα.
Το 1998, «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης» επιβάλλει στον Δήμο Παλλήνης, στη διαδικασία αναθεώρησης ΓΠΣ, την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Κάντζα. Τότε συντασσόμενος ο δήμαρχος Παλλήνης Σπ. Κωνσταντάς υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ τελικώς ενέκρινε το 1999. Ευτυχώς το ΣτΕ ματαίωσε την ενέργεια.
Το 2003 η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου αλλάζει τη χρήση γης στον Καμπά και από γεωργική γη για πρώτη φορά γίνεται ζώνη όπου μπορούν να ανεγερθούν γραφεία, βιοτεχνίες - βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας κ.ά., συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ περίπου.
Το 2005 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς χωροθετεί Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) και έτσι δίνεται η περιοχή για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα (kathimerini.gr, του Γιώργου Λιαλιού) - (Απόφ. ΠΕΧΩΔΕ, 15.12.2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια: