Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

H ξηρασία εκτινάσσει τις τιμές των τροφίμων


thumb
Περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη η εκστρατεία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, που προτείνει την επί της ουσίας ακύρωση της χρήσης εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές και την καλλιέργεια ελληνικών, καθαρών ζωοτροφών. Και είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη μετά και την πρωτοφανή ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις των αγορών για εκτόξευση των τιμών καλαμποκιού και σόγιας που προορίζονται κυρίως για ζωοτροφές και που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα παγκοσμίως.
 Οι ΗΠΑ, όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σόγιας, επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια αγορά τροφίμων και, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καλλιεργειών εξαιτίας της ανομβρίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων στο Μεξικό, την Κίνα, την Κεντρική Αμερική και την Ινδία.
Την ίδια ώρα η χώρα μας παραμένει εγκλωβισμένη σε μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εξάρτηση, αυτή της εισαγωγής μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφές, εξάρτηση που, όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, αποτελεί παράλογη και καταστροφική σπατάλη εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον κατά το 2011 εισήχθησαν 400.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή, την ίδια στιγμή που η χώρα μας θα μπορούσε να επενδύσει στην καλλιέργεια των λεγόμενων «ταπεινών» ψυχανθών της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα, που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές. 
Στοίχημα για την Ελλάδα
Όπως επισημαίνει η Greenpeace, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει παραγωγική χώρα και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο μέσα από την καλλιέργεια και παραγωγή ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που απαιτούν λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Τα «ταπεινά» ελληνικά φυτά, όπως το κουκί και το ρεβίθι, έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως:
 Δεν είναι μεταλλαγμένα. Οι σπόροι τους δεν ελέγχονται και δεν πατεντάρονται από τους πολυεθνικούς
κολοσσούς αγροτεχνολογίας.
 Μειώνουν σημαντικά την αντίστοιχη «αιμορραγία» συναλλάγματος.
 Δεν χρειάζονται λιπάσματα. Λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασµα και αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών.
Απαιτούν ελάχιστα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρµακα. Αυτό δεν σηµαίνει µόνο προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας µας, σηµαίνει και χαµηλότερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες.
∆εν χρειάζονται πότισµα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιµούν σε εδάφη χαµηλής γονιµότητας, σε χαµηλές θερµοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
Αυξάνουν την προστιθέµενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων. Ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατά τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.
Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη µέσα από νέες καλλιέργειες και δηµιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση µε την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.
Μπορούν να αντικαταστήσουν µη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζηµιογόνες, γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντληµένα από τη συνεχόµενη µονοκαλλιέργεια των σιτηρών σταροχώραφα.
Εµπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας. Αρκετά από τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά και η καλλιέργεια ψυχανθών αποτελεί έναν φυσικό τρόπο εµπλουτισµού των χωραφιών.
Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να κινητοποιηθούν αµέσως και να επενδύσουν σε ελληνικές ζωοτροφές εδώ και τώρα, προκειµένου να εξασφαλισθεί η πραγµατική παραγωγή 100% ελληνικών ζωικών προϊόντων. Παράλληλα καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να ενισχύσει την καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και να πάρει τα κατάλληλα µέτρα που θα ωφελήσουν τους αγρότες, τη γεωργία, το περιβάλλον και την οικονοµία της χώρας.
 
Νέα επισιτιστική κρίση 
Οι ΗΠΑ βιώνουν τους τελευταίους δυο µήνες τη µεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 50 χρόνων και η κατάσταση, όπως επισηµαίνουν οι επιστήµονες, δεν πρόκειται να αλλάξει παρά το γεγονός ότι η χώρα πλήγηκε  | και από τον τυφώνα «Ισαάκ», αφού τα ακραία καιρικά  φαινόµενα αυτού του τύπου δίνουν τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες.
Η καταστροφή στις καλλιέργειες αγγίζει το εφιαλτικό  σενάριο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου  Ξηρασίας των ΗΠΑ, το 88% των καλλιεργειών καλαµποκιού και το 87% των καλλιεργειών σόγιας βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από την ανοµβρία, µε αποτέλεσµα ήδη οι τιµές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.  Σύµφωνα µε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, η ποιότητα του καλαµποκιού έχει επηρεαστεί µε αποτέλεσµα µόνο το 31% της σοδειάς να χαρακτηρίζεται καλής και  εξαιρετικής ποιότητας σε σχέση µε το 66% που ήταν την ίδια εποχή πέρσι.

 Οι επιπτώσεις έχουν λάβει διαστάσεις ντόµινο. Οι τιµές  των ζωοτροφών ανέβηκαν σε ύψη που δεν αντέχει ο προϋπολογισµός των κτηνοτρόφων, πολλοί από τους  οποίους αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ζώα τους.  Όπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, οι αυξήσεις στις τιµές θα περάσουν και στο λιανικό εµπόριο, αφού σχεδόν το 50%  των γεωργικών εξόδων κατευθύνεται σε ζωοτροφές µε  αποτέλεσµα οι καταναλωτές να δουν τις τιµές του κρέατος | και των γαλακτοκοµικών να ανεβαίνουν στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα µέσα Ιουνίου η τιµή  του καλαµποκιού στις ΗΠΑ έχει ανέβει κατά 55%, ενώ,  σύµφωνα µε τα στοιχεία του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο δείκτης τιµών των τροφίµων που καταρτίζει ο FAO ανέβηκε τον Ιούλιο κατά 6%. Οι  εµπειρογνώµονες φοβούνται µάλιστα την εκδήλωση µιας νέας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης του 2008, που πυροδότησε εξεγέρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: