Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μερτύρης Παναγιώτης: Το μεγαλύτερο προσόν ενός Δημάρχου είναι να «ακούει» πολίτες και κοινωνία!

Σε περιόδους κρίσης η πολιτική είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Κινδυνεύεις να καείς πολύ γρήγορα. Ιδιαίτερα, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όταν οι πολιτικοί ταγοί μας πουλάνε φρούδες ελπίδες σε μια κοινωνία σε απόγνωση, μην προσφέροντας μια αξιόπιστη προοπτική όσοι έχουν κάποια αίσθηση της πραγματικότητας. Η επιβράβευση ή η απόρριψη θα έρθουν, βραχυπρόθεσμα, στις επόμενες εκλογές ή μακροπρόθεσμα από τους ιστορικούς του μέλλοντος.


Η θέση του Δημάρχου από τίτλος τιμής κινδυνεύει να γίνει στίγμα ντροπής. Σε ένα πρόσφατο άρθρο μου είχα τονίσει τις βασικές προϋποθέσεις καλής και αποτελεσματικής Δημαρχίας. Θα ήθελα να συμπληρώσω στις προϋποθέσεις εκτός από την εκμετάλλευση των ευκαιριών, το «ξετρύπωμα» προγραμμάτων χρηματοδότησης συνεργαζόμενοι στενά με το δομημένο τεχνοκρατικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ακόμη βασική προϋπόθεση. Η Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος να ακούνε την κοινωνία.

Σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο, περίοδο θλίψης και ηττοπάθειας των πολιτών, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σταθεί αρωγός με ύψιστη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Ο Δήμος πρέπει να αφουγκράζεται τις βαθύτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις προσδοκίες της. Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα πολλών δήμων είναι χαμηλών ικανοτήτων και δαπανά πόρους, ενέργεια και πολύτιμο χρόνο στην αυτοσυντήρηση του μέσα από δημόσιες σχέσεις και έργα «βιτρίνας». Αναπαραγωγή παρασιτική.

Όμως οι πολίτες είναι πλέον έτοιμοι για αλλαγές, αναμένουν σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους «ανεβάζοντας τον πήχη» των προσδοκιών από το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συγχρονίζεται με την κοινωνία αντιλαμβανόμενη άμεσα τους μείζονες μετασχηματισμούς που συντελούνται στη μνημονιακή περίοδο που διάγουμε. Διαφορετικά, ο κυρίαρχος λαός θα «δραπετεύσει» από το «μαντρί» μια και είναι γνωστό ότι η Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για μια «διαρκή προεκλογική περίοδο» καθώς οι πολίτες κρίνουν καθημερινά και αυστηρά το έργο και τη ρητορική όλων των εμπλεκομένων με τα κοινά.

Δεν αρκεί όμως, να ακούει τα κελεύσματα της κοινωνίας ο Δήμαρχος. Θα πρέπει να τα ακούν και όσοι βρίσκονται «μέσα στο χορό». Όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι. Από τους «κολλητούς» του Δημάρχου μέχρι και τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πρέπει με «ανοιχτό μυαλό» και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις να συμφωνούν σε ένα πλαίσιο με το οποίο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής μεθόδων κοινωνικής δράσης προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχει αφήσει το «κράτος πρόνοιας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Παλλήνης, που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής της, τα έχει κάνει πράξη. Κύριο μέλημα μας είναι να στηρίζουμε προγράμματα κοινωνικής συνοχής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας με πνεύμα ευθύνης και συνέπειας χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς.

Με μειλίχιο δημόσιο λόγο και ψύχραιμη σκέψη. Ακούμε τον πολίτη. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα του σε κάθε στιγμή που μας χρειάζεται.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στους δύσκολους επόμενους μήνες του χειμώνα, θα πρέπει να «απλώσει ένα χέρι βοηθείας» προς τους συνανθρώπους μας που τη δεδομένη χρονική συγκυρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Η επίκληση των οικονομικών δυσκολιών και υποχρηματοδότησης από πολλούς αιρετούς για την «ελλειπή» εξασφάλιση κοινωνικών δομών, δεν αποτελεί άλλοθι και κάθαρση της επιλησμοσύνης τους.
Σε λιγότερο από επτά μήνες θα ρίξουμε την ψήφο μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εκεί ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την απάντηση του.

Όμως, η απαξιωτική αντιμετώπιση μεγάλης μερίδας πολιτών απέναντι στον πολιτικό κόσμο, λόγω των οικονομικών γεγονότων, έχει επηρεάσει και έχει προκαλέσει σοβαρές αναστολές και σε αρκετά Αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Η «μπάλα» πήρε αναπόφευκτα κι αυτούς.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι συνθήκες δεν είναι θετικές ούτε και αισιόδοξες οι προοπτικές για όσους θέλουν να την υπηρετήσουν. Αυτό αφορά περισσότερο όλους όσους έχουν ασκήσει εξουσία. Οι πολίτες αναζητούν νέα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί, ούτε αλλοτριωθεί μέσα στο γνωστό πολιτικό περιβάλλον και τους μηχανισμούς όπου ασκούνταν μέχρι τώρα η εξουσία.

Αναζητά νέους πολιτικούς, άφθαρτους, έντιμους, πετυχημένους, αυτοδημιούργητους με πυγμή και όραμα για τη θέση ευθύνης τους.
Αυτά πιστεύω ότι είναι τα κριτήρια ψήφου των πολιτών στις επόμενες εκλογές Αυτοδιοικητικές ή Εθνικές.

Βέβαια σωστές προβλέψεις για σεισμούς δίνει το ΒΑΝ του Βαρώτσου και για τις εκλογές το ΠΑΡΑΒΑΝ στα εκλογικά κέντρα!

Παναγιώτης Μερτύρης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: