Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο Αδάμ των πτηνών

Ενας μικροσκοπικός δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κίνα ανατρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς που τον μελετούν, τις κρατούσες απόψεις για την εξέλιξη των πτηνών. Ο Eosinopteryx είχε μήκος μόλις 30 εκατοστά και διέθετε ένα ζευγάρι φτερών χωρίς ωστόσο να μπορεί πετάξει. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο Eisonpteryx αλλάζει άρδην την εξελικτική ιστορία του μηχανισμού της πτήσης που αποδεικνύεται χρονολογικά παλαιότερη αλλά και πολύ πιο σύνθετη διαδικασία από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Πότε και πώς;

Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες θεωρίες συνέκλιναν στο ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από κάποια είδη δεινοσαύρων της πρώιμης Κρητιδικής Περιόδου που ζούσαν πριν από 120-130 εκατομμύρια έτη. Η ανακάλυψη και μελέτη του Αρχαιοπτέρυγα, ενός ενδιάμεσου είδους δεινοσαύρου και πτηνού, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Αρχαιοπτέρυξ που ζούσε στα τέλη του Ιουράσιου πριν από περίπου 150 εκατομμύρια έτη εθεωρείτο - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - όχι μόνο ο πρώτος αλλά και ο πιο καθοριστικός κρίκος στην εξέλιξη των πτηνών.


Ερευνητές στη Βρετανία μελέτησαν τα απολιθώματα του Eosinopteryx και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξή του φέρνει νέα δεδομένα στην εξέλιξη των πτηνών. Οπως λένε, ο Eosinopteryx έκανε την εμφάνισή του στη Γη πριν την έλευση του Αρχαιοπτέρυγα αλλά και γενικότερα των δεινοσαύρων που είχαν χαρακτηριστικά πτηνού και από τους οποίους πιστεύεται ότι προήλθαν τα πτηνά.

Ο Eosinopteryxδιέθετε φτερά αλλά η ανατομία του δεν του επέτρεπε να πετάξει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζευγάρι των φτερών έδινε τη δυνατότητα στον μικροσκοπικό δεινόσαυρο να κινείται πολύ γρήγορα στο έδαφος - πιθανώς τα φτερά να τον διευκόλυναν ακόμη και να τρέχει.

«Η νέα ανακάλυψη προκαλεί τριγμούς στη θεωρία ότι ο Αρχαιοπτέρυξ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των πτηνών. Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η πτήση ήταν μια πολύ πιο σύνθετη διεργασία από όσο πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα»
αναφέρει ο Γκάρεθ Ντάικ, του τμήματος Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: