Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ανθρωποθυσίες βλέπουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Οι δημοτικοί υπάλληλοι φοβούνται πως θα αποτελέσουν τη δεξαμενή του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας και οι εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους 12.500 «αποκεφαλισμούς» θα προέρχονται από την Τ.Α.

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Οι διαδικασίες μιας αξιολόγησης που προδιαγράφει «πλεονάζον» προσωπικό και οι αντίστοιχες μιας μοριοδότησης με κριτήρια γραμμένα… στο γόνατο θέτουν σε ανασφάλεια τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι φόβοι των δημοτικών υπαλλήλων πως θα αποτελέσουν τη «βασική δεξαμενή» του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας εντείνονται.

Νέες οριζόντιες περικοπές

«Τουλάχιστον οι μισοί από τους επόμενους 12.500 “διαθέσιμους”, θα προέρχονται από τους ΟΤΑ και θα οδηγηθούμε σε νέες οριζόντιες περικοπές, καθώς τα υπουργεία δεν έχουν να αποδώσουν μεγάλους αριθμούς “πλεοναζόντων”», εκτιμούν εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλώντας στην «Εφ.Συν.», μετά τη λήξη της συνάντησής τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.


Σε ερώτηση της εφημερίδας μας προς τον υπουργό, για το αν τη δεδομένη χρονική συγκυρία μπορεί να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, ο κ. Μιχελάκης αρκέστηκε να επισημάνει πως «από τη στιγμή που πρέπει να γίνει αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει ένα προσωπικό το οποίο θα πλεονάζει για να μπορεί να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες», χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας.

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία γίνεται η πιλοτική αξιολόγηση στους 11 δήμους, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, υποστήριξε ότι δεν έχουν επιλεγεί με γνώμονα την αξιοποίηση του προσωπικού και συμπλήρωσε ότι η σημερινή εφαρμογή των κριτηρίων διαλύει τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και «κάτω από την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, οδηγούμαστε σε οριζόντιες περικοπές». Επισήμανε δε, ότι κατά την αξιολόγηση πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως από τις αρχές του 2013 εκκρεμεί η ανάληψη 130 αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη» από τους δήμους.

Ο υπουργός

Νωρίτερα στις δηλώσεις του ο κ. Μιχελάκης επισήμανε πως και οι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες χωρίς να καταγραφούν νέες «άδικες», όπως τις χαρακτήρισε, οριζόντιες περικοπές.

Κατά τη συνάντηση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε τις εξής προτάσεις: α) Αμεσα με ευθύνη του υπουργείου να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, β) Να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, γ) Να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών, χωρίς να υπηρετεί τις επιταγές της τρόικας, και δ) Στο «πλεονάζον» προσωπικό να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης εντός των δήμων ή άλλων οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατηγορώντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως προχώρησε με πρόχειρο τρόπο στον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, η ΠΟΕ–ΟΤΑ παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα (βλ. πίνακα), προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή της ότι η διαδικασία περισσότερο δημιουργεί, παρά λύνει τα προβλήματα του δημόσιου τομέα.


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εξαιρούνται

Την εξαίρεση από την κινητικότητα του Σεπτεμβρίου όσων εργαζομένων του δημόσιου τομέα είχαν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας τον Σεπτέμβριο του 2012, διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: