Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ρ. Δούρου: «Δεν θα υπάρχει μία Φυλή για τα σκουπίδια»

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για την περιφέρεια, τον ΣΥΡΙΖΑ, την υποψηφιότητά της, τους συνυποψηφίους της και τα τουίτ του Άδωνι Γεωργιάδη.


Για την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου
«Χωρίς στείρα καταγγελία, δεν είναι ίδια υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου με τη δική μου. Του δόθηκε καθυστερημένα μια καυτή πατάτα, μια σκυτάλη με κομματική στήριξη. Εγώ έχω την τύχη να έχω μια στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να γίνεται μια μάχη με κοινωνικούς φορείς του Λεκανοπεδίου και από την πρώτη μέρα δεν ντράπηκα που από την πρώτη στιγμή με τιμά αυτή η στήριξη μιας παράταξης με αγώνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ποτέ δεν την είχε δει ως ευκαιρία για να πάνε στην κεντρική πολιτική σκηνή στελέχη ή δεν χρειάστηκε ποτέ ακομμάτιστους και τεχνοκράτες. Το λέω αυτό, διότι μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού πηγαινοέρχονταν για καιρό στελέχη που θα έπαιζαν το ρόλο του καλού διαχειριστή και δόθηκε τελικώς το χρίσμα της κομματικής υποψηφιότητας. Αυτή είναι η διαφορά των δύο υποψηφιοτήτων.
(Αν κερδίσω) θα πανηγυρίσω η ίδια. Βεβαίως (και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ). Την επόμενη μέρα το πρωί, όμως, δεν θα μιλήσετε για αντίφαση, γιατί πανηγυρίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έψαχναν έναν ακομμάτιστο, ακηδεμόνευτο και έμπειρο αυτοδιοικητικό. Γιατί θα πανηγυρίζουμε; Διότι θέλουμε να γίνει μια αρχή, να πούμε επιτέλους ότι αρχίζουμε να ζούμε και να διοικούμε με έναν διαφορετικό τρόπο και αλλάζουμε πράγματα – ακόμη και το ήθος. Να μην μιλάμε για δημάρχους που τα έχουν καλά με τον περιφερειάρχη, να μιλάμε για αποχετευτικό σύστημα για τους πολίτες επειδή τα έχει καλά ο δήμαρχος με τον περιφερειάρχη.»
Για την υποψηφιότητα Σγουρού
«Νομίζω ότι είναι αναμενόμενο που καθυστερεί ο κ. Σγουρός (να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του). Βιώνει τα επίχειρα αυτής της ιστορίας που περάσαμε, να ψάχνουμε τους τεχνοκράτες καιρό, τους ακηδεμόνευτους και ακομμάτιστους, που πηγαινοέρχονταν πολλοί στο Μαξίμου, διαβάζαμε ότι γίνονταν εκβιασμοί και διαπραγματεύσεις και στελέχη της Ν.Δ. μίλησαν για τον κ. Σγουρό και βγήκε ο αρμόδιος υπουργός και είπε άλλα.
Δεν μπορείς να κάνεις καριέρα με τη στήριξη ενός χώρου και όταν αυτός κατακρημνίζεται, να λες «ωχ, ένα ελάφι στον ώμο μου». Έχει δικαίωμα να το κάνει, είναι δικαίωμα καθενός η αναθεώρηση των απόψεών του, αλλά του απερχόμενου περιφερειάρχη δεν είναι αυτή. Βρέθηκε στη Γ.Γ. Αθλητισμού επειδή ήταν ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στη νομαρχία επειδή ήταν ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στην περιφέρεια επειδή ήταν ΠΑΣΟΚ και τώρα ξαφνικά είναι τεχνοκράτης της Αυτοδιοίκησης; Θα είμαι η τελευταία που δεν θα επιτρέψω σε έναν άνθρωπο να κουνήσει σημαία. Απλώς, για την κατάντια της Αυτοδιοίκησης και εν πολλοίς της χώρας, η συζήτηση αυτή είναι ενδεικτική. Το πώς, δηλαδή, στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων λειτούργησαν σε σχέση με τη διαβούλευση και τη συμμετοχή στην πολιτική και στα κόμματα.
Τι είναι αυτό το πλεόνασμα του κ. Σγουρού; Τριάμιση χρόνια, υπήρχαν ήδη οι πόροι και ας αφήσουμε λίγο το ΕΣΠΑ, διότι το έχουν ταλαιπωρήσει προεκλογικά, ιδίως όταν ο απερχόμενος περιφερειάρχης βγάζει τώρα δελτία τύπου και κόβει κορδέλες σε έργα βιτρίνας και όχι ανάπτυξης. Εδώ, δεν έχεις μια εταιρεία, μια ΕΠΕ, για να πεις ότι κάνεις αποθεματικό για την επόμενη χρονιά, αν δεν πάει καλά, για να αντεπεξέλθεις σε μια κρίση ή στις πάγιες ανάγκες. Έχεις πόρους που οφείλουν να διατεθούν, για να τους επενδύσεις. Αν μιλάμε και για μια εποχή ανθρωπιστικής κρίσης, το να έχεις βάλει στα συρτάρια παρκαρισμένα χρήματα και χθες άκουσα πολύ σωστά να λέει ο κ. Κουμουτσάκος για τους επενδυτές ότι πρέπει να πάρουν μια βαλίτσα και να σηκωθούν να φύγουν, δεν μιλάμε για πλεόνασμα ή αν είναι καλός διαχειριστής και νοικοκύρης. Δεν έκανε αυτά που όφειλε, για να έχουμε θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και εν τέλει αποχετευτικό. Ενδεχομένως τον αδίκησα (τον κ. Σγουρό) όταν έλεγα ότι ο ίδιος επικοινωνιολόγος του success story και της ανάπτυξης του Μαξίμου έχει πάει και στην περιφέρεια. Τα έλεγε από τότε (από το 2010). Είναι πρωτοπόρος. Για να καταλάβετε, όμως, το μέγεθος της άγνοιας των πολιτών για το τι πρέπει να κάνει η περιφέρεια ή παλαιότερα η υπερνομαρχία, προχωράει τώρα με το ίδιο σλογκανάκι που εν τέλει είναι επικίνδυνο για την ανάπτυξη της πατρίδας μας και δεν βγαίνει ένας δημοσιογράφος – και σας κάνω έκκληση – να του πει: «Έλα εδώ, γιατί δεν έκανες αποχετευτικό;». Λέει ότι φτιάχνει κίνημα δημάρχων, επειδή ξέρει ότι δεν θα καταφέρει τίποτα ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από το ΠΑΣΟΚ και οι δήμαρχοι αυτοί είναι όσοι έχει φτιάξει έργα στην περιοχή τους. Είναι οριακά ορθολογικό αυτό. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι μπορεί να έγιναν έργα π.χ. στο δήμο του κ. Χατζηδάκη (Παλαιό Φάληρο), αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό με το πλεόνασμα. Πρέπει να σταματήσει. Δεν υπάρχει α’ εξάμηνο οικονομικών σπουδών που να αποδέχεται αυτό το επιχείρημα. Κάτι δεν πάει καλά. Το δεύτερο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι εάν η περιφέρεια υπάρχει για κάποιους δήμους και μόνο. Το τρίτο είναι ότι, επειδή ακούω για 66 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 66 είναι και οι δήμοι και τώρα, μετά από 3,5 χρόνια, ακούμε για 23 σταθμούς που είναι έτοιμοι και οι άλλοι θα κατασκευαστούν και με την ανεργία και την κατάσταση για εμάς τις γυναίκες, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό.»
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων
«Το θέμα των σκουπιδιών είναι κορυφαίο. Και εν τέλει είναι και πολιτική. Γι’ αυτό λέγαμε στην αρχή ότι δεν θέλουμε απλώς ένα διαχειριστή, ο οποίος θα εντέλλεται και θα θεωρεί ότι όπως έχουν περικοπεί ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, αρμοδιότητες και πόροι, σε ένα μνημονιακό περιβάλλον και τον κ. Φούχτελ να καταγγέλλεται από τον ίδιο τον κ. Μπουτάρη ότι το μόνο που έχει κάνει είναι να πίνει και να τρώει χταποδάκια και να σφίγγει περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Τοπικής Αυτοδιοικήσης, ένας περιφερειάρχης που αυτά δεν τα παίρνει σοβαρά υπόψη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση των σκουπιδιών με τον ίδιο σοβαρό τρόπο που μπορεί να το κάνει μία υποψήφια με άλλες προτεραιότητες.
Έχουμε τη Φυλή εδώ και 54 χρόνια και αμφιβάλλω αν πολλοί ακροατές το γνωρίζουν, ότι πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα, ακόμη και με παιδιά που γεννιούνται με καρκίνο. Κάποτε είχαμε την Ψυττάλεια να μας ταλαιπωρεί και τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του απερχόμενου περιφερειάρχη, θα έχουμε θέμα και με τη Φυλή, γιατί αντέχει 18 μήνες. Εμείς, έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό με επιστήμονες και κινήματα πολιτών, επιτροπές κατοίκων και τεχνογνωσία με πολιτική βούληση, χωρίς να προσκυνάμε εργολαβικά και κατασκευαστικά σχέδια, ένα σχέδιο διαχείρισης που αφορά όλους τους δήμους και δεν θα υπάρχει μια Φυλή ή θα έρθει η Δούρου να τα πάρει από εκεί και να δημιουργήσει μια Φυλή και καρκίνο αλλού. Χωρίζεται σε τρία επίπεδα: σε σχέση με το σπίτι, το δήμο και την περιφέρεια. Από συστήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Μία πάρα πολύ εύκολη κριτική είναι ότι δεν ακούτε προτάσεις εσείς οι δημοσιογράφοι. Δεν θα πηγαίνουν κάπου τα σκουπίδια. Δεν σημαίνει ότι θα παίρνω τα σκουπίδια και θα τα βάζω έξω από το σπίτι κάποιου που μισώ. Αλλά μια πρόταση δεν μπορεί να ειπωθεί με τη λογική της ατάκας του τουίτ. Θα καλέσουμε τους πολίτες να μην πιστέψουν οποιοδήποτε υποψήφιο θα τους πει μια πρόταση σε 30 δευτερόλεπτα. Αυτό δεν είναι πρόταση, αλλά «μακέτο». Εμείς, θα παρουσιάζουμε είτε στο Διαδίκτυο είτε με συνέντευξη Τύπου κάθε εβδομάδα το ρυθμιστικό σχέδιο, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, το ΕΣΠΑ και το σχεδιασμό για το περιβάλλον και έτσι και την πρόταση για το Ελληνικό.
Εμείς, αρχίζουμε να αλλάζουμε και το ήθος, διότι έχουμε πολίτες που καταλαβαίνουν ότι κάποιος δεν λαϊκίζει και δεν θέλει να πάρει την ψήφο και τη Δευτέρα να παίζει με τους εργολάβους. Στο δικό μας πρόγραμμα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους και εγκατάσταση και τεχνογνωσία, για να έχουμε ήπιας μορφής (διαχείριση). Δεν θα πάμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο καύσης π.χ. στο Σχιστό και να αφήσουμε π.χ. τα Βριλήσσια με σκουπιδιάρικα και κάδους ανακύκλωσης. Καλούμε γι’ αυτό τους δημάρχους να στηρίξουν την προσπάθεια. Δεν θα αφήσουμε τα σκουπίδια στην αυλή τους, διότι αυτή η λογική μάς οδήγησε εδώ. Καλούμε τους δημάρχους να μην σκεφθούν με όρους τοπικούς και κομματικούς. Νομίζω ότι αυτή η έκκληση, προς όλους τους υποψηφίους, απερχόμενους και ερχόμενους, είναι η λύση. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.
Αλλά, για πείτε μου: σας έχει πει ο κ. Σγουρός τι θα κάνει με τα σκουπίδια; Η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών που λέει, κλείνει το μάτι σε εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα. Δεν λέει κάτι στους κατοίκους. Εγώ έχω μπροστά μας ένα ολόκληρο πακέτο με χαρτιά και προτάσεις…»
Για το Ελληνικό
«Έχουμε ακούσει τρεις πρωθυπουργούς να μιλούν για μητροπολιτικό πάρκο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Γίνεται μια προσπάθεια από τους αντιπάλους μας – διότι μιλάμε για μαφία εκεί κάτω και συμφέροντα της νύχτας – να αποδομήσουν την πρότασή μας. Δεν είναι δική μας, αλλά του ΕΜΠ και δήμων. Δεν λέμε μόνο πάρκο. Αντιθέτως, λέμε χρήσεις για αθλητισμό, πολιτισμό, έρευνα, εκπαίδευση, πρόνοια, τοπικό εμπόριο, συνέδρια και εκθέσεις. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένας από τους λόγους που προσπαθούν να απομειώσουν γενικά και αόριστα και έχουν μπει σε λογικές προπαγάνδας και υπάρχουν οι στημένοι διαγωνισμοί υπουργών τα τελευταία χρόνια, που ξεκινάμε με διαγωνισμό και καταλήγουμε με μία προσφορά, που δεν γίνονται αυτά, εμείς τι λέμε; Ότι στη χώρα μας δεν είχαμε επιχειρηματίες να ρισκάρουν, αλλά επιχειρηματίες με φιλίες ημετέρων. Η δική μας πρόταση προσπαθεί να περάσει ως μία πρόταση ρομαντικών, οι οποίοι θέλουν να φυτέψουν θάμνους. Ακούστε: δεν δίνω μία μάχη για την Περιφέρεια Αττικής σε μία λογική των ρομαντικών και ουτοπικών που θα φυτέψει γκότζι μπέρρι στο Ελληνικό και τη βλέπει κάποιος αυτή την πρόταση με κόστος κατασκευής και συντήρησης εντός μνημονίου. Η κοστολόγηση δεν έχει να κάνει τίποτα σε σχέση με αυτά που μας προτείνουν ορισμένα εργολαβικά συμφέροντα που θέλουν να υφαρπάξουν το καλύτερο μέρος της Μεσογείου. Εμείς λέμε ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι στα χέρια του Δημοσίου το Ελληνικό και όχι κάποιου νεοδημοκρατικού ή πασοκικού κράτους και να υπάρχει ανάπτυξη. Το ότι δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις δεν έτυχε, αλλά πέτυχε και θλιβερό είναι ότι χθες διάβασα τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία είναι και τα Προσφυγικά, αλλά και κτίρια που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό από μεγάλους Έλληνες ή στην Πλάκα και εμείς τα δίνουμε σε μια παρέα ανθρώπων που μιλάει την αγγλική.
Τα χρήματα (για το Ελληνικό) υπάρχουν, ανάλογα με τις προτεραιότητες. Πού θέλεις να τα δώσεις. Πού τα δίνουν τώρα; Στον κ. Σόιμπλε και στη μαύρη τρύπα του χρέους, που είναι μια μεγάλη κουβέντα. Μην ενσωματώνετε τη λογική της ήττας της γερμανικής ατζέντας, ότι εμείς θα είμαστε υπόδουλοι και θα δώσουμε τα Προσφυγικά π.χ. Αυτό που θα φτιαχτεί, με μίξη χρήσεων και πρασίνου – όχι το πράσινο που επιφυλάσσουν αυτοί, ένα δενδράκι στον καθένα μας – και με εμπόριο, συνέδρια κτλ. είναι κοστολογημένη και θα φέρει στο Δημόσιο την κυριότητα και χρήματα. Μην περνάμε στο ντούκου τη λογική ότι πρέπει να πουλήσουμε τα πάντα για να ταΐσουμε τη μαύρη τρύπα του χρέους που δεν θα γίνει βιώσιμη ούτε το 2075… Πατριωτισμός δεν είναι να πηγαίνεις στην εξέδρα της 25ης Μαρτίου ή 28η Οκτωβρίου. Είναι το κτίριο που έχεις στο Βερολίνο ή στη Νέα Υόρκη να μη ρημάζει.»
Για τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τη Βενεζουέλα
«Κρίμα… Διότι όταν χθες με ενημέρωσαν ότι ένας υπουργός Υγείας μιας χώρας που προεδρεύει της Ε.Ε., από το πρωί μέχρι το βράδυ εκχυδαΐζει περαιτέρω και ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση, το μόνο που σκέφθηκα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν ασκείται έτσι εξωτερική πολιτική. Δεν γίνεται με χαρτιά υγείας που προσπαθείς να τα βρεις στο σπίτι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορεί να τα λέει αυτά ένας υπουργός Υγείας που πιστεύει ότι οι καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο είναι παράπλευρες απώλειες ή μπερδεύει το Ξάρβαρντ με το Χάρβαρντ και πάει λέγοντας. Είναι το τι πατριωτισμός έχει απαιτηθεί από τους ανθρώπους των υπουργείων. Το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρέθηκα στην Ουκρανία. Ελπίζω λοιπόν ότι επειδή δεν θα αφήσει ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ όρθιο, να μην πιάσει την Ουκρανία και να σκεφθεί ότι επειδή πήγε μάλλον η Δούρου εκεί υπάρχει αυτή η κρίση. Είναι πολύ κρίμα και γι’ αυτό δεν απάντησα ούτε στα τουίτ ούτε στα κωλόχαρτα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Θλίβομαι, όμως, ως ελληνίδα και ευρωπαία πολίτης ότι ένας άνθρωπος που έχει καταστρέψει την υγεία των πολιτών της χώρας μου και της οικογένειάς μου παίζει με τον πόνο της βενεζουελάνικης κοινωνίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εχέφρων άνθρωπος στην πατρίδα μας που να πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχαίρει που σκοτώνονται άνθρωποι επί γης. Άλλωστε, για εμάς, για τους δημοκράτες και αριστερούς πολίτες, η ζωή είναι πάνω από τα κέρδη. Είμαι πολύ θυμωμένη και σας κάνω έκκληση ως πολίτης να μη δίνετε χώρο σε τέτοια φρασεολογία.»
Για τις δημοσκοπήσεις
«Δημοσκοπήσεις γίνονται και θα γίνονται. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι δεν θα κάνω ούτε ένα βήμα πίσω, για να πάρω φόρα, σ’ αυτά που θα αγωνιστώ. Κάποτε, οι δημοσκοπήσεις μάς έδειχναν χαμηλά επειδή δεν ήμασταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήρθαν αυτοί που έκαναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πουν ότι τους πληρώσαμε ακριβά. Κάποτε, οι δημοσκοπήσεις μάς έδειχναν χαμηλά και μας έλεγαν απάτριδες, επειδή φωνάζαμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το ίδιο για το μνημόνιο, που λέγαμε ότι δεν είναι ευλογία. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, είτε πρόκειται για την πατρίδα είτε για την περιφέρεια και στο κάτω-κάτω, μπορεί να γίνει αυτό που έγινε τον Ιούνιο του 2012, όπου οι δημοσκοπήσεις μάς έδειχναν στο 6% και πήραμε 30%. Θέλω, όμως, να πω στους πολίτες αυτό που έλεγε ο Μανόλης Γλέζος: να μην εξαπατηθούν και αυτή τη φορά. Τώρα ξέρουν ποιοι νοιάζονται πραγματικά για την πατρίδα και δεν την έχουν μόνο για τουίτ ή για την περιφέρεια και δεν την έχουν μόνο για αποχετευτικό και κορδέλες. Ξέρουν ποιοι νοιάζονται για την οικονομία και όχι για τις θέσεις τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: