Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Καίτη Θεοχάρη: Γιατί παρά τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας για φτηνότερο φάρμακο οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα

Οι προ μηνών εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη για την τεράστια μείωση τιμών των φαρμάκων, η οποία θα ευνοούσε τους ασφαλισμένους δυστυχώς αποδείχτηκαν ότι είναι ψευδείς.

Καίτη Θεοχάρη
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών
 με Λυσοσωμικά Νοσήματα 
"H Αλληλεγγύη"
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
Το πολυδιαφημιζόμενο νέο δελτίο τιμών, δημιουργήθηκε με παντελώς αδιαφανείς όρους και με μηδενικό όφελος προς τον Έλληνα ασφαλισμένο. Μάλιστα είναι πρωτοφανές το γεγονός – και το παραδέχεται δημόσια και η ΗΔΙΚΑ – ότι πέρασαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι μειώσεις των ασφαλιστικών τιμών χωρίς να μεταβληθούν οι λιανικές τιμές των φαρμάκων, κατόπιν οδηγιών της Διεύθυνσης Φαρμάκων του Υπ. Υγείας.
Τι σημαίνει αυτό για τον ασθενή; Ότι για μια σειρά από ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα η λιανική τιμή παραμένει ακριβώς ίδια με πριν, αλλά αλλάζει το ποσόν που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας τους ασθενείς. Δηλαδή για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν περισσότερο μιας και αυξάνεται το ποσόν που καλούνται να πληρώσουν λόγω μείωσης του ποσού που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός τους φορέας.
 

Άλλο ένα χαράτσι επιπλέον στον τομέα υγείας που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι πέρα από το χαράτσι των 5 Ευρώ για κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή και την επιβάρυνση 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις κλπ.


Επιπλέον, βγήκαν εκτός λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων περίπου 800 φάρμακα, κυρίως μικρών ελληνικών εταιρειών που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει για την εγχώρια παραγωγή .

Δεν υπάρχουν σχόλια: